Hallå där Roya Hakimnia, Feministiskt initiativs första namn i Stockholms Läns Landsting och tredjenamn på Riksdagslistan

7 Mar

Vilka är dina hjärtefrågor som du kommer driva i Stockholm Landsting

Papperslösa, gömda och asylsökandes rätt till sin mänskliga rätt till vård! Avgiftsfri kollektivtrafik, ett tunnelbanetåg i rusningstrafik släpper ut 29 000 gånger mindre koldioxid än om alla tågets resenärer skulle ta bilen istället. Dessutom förkortar kollektivtrafiken avståndet mellan människor och skapar en sammanhållen stad. Det är också viktigt att tillgängliggöra kollektivtrafiken så alla kan använda sig av den.

Hur ska du se till att alla får en rättvis vård?

Jag är mycket negativ till Vårdval Stockholm som visserligen effektiviserar vården (vad det nu betyder, är kortare besök enbart av godo?) men fördjupar de hälsoklyftor som Socialstyrelsen menar är den största utmaningen för vården. Dessutom säger Hälso – och Sjukvårdslagen §2 att vården ska ske på lika villkor och gå till den med störst behov. Vårdval Stockholm leder till motsatt håll. Läkare, sjuksköterskor, undersköterskor och annan vårdpersonal ska få mer inflytande i vården men detta sker inte genom att några få vårdkoncerner får monopol på marknaden. Vård är ingen vara och patienter inga konsumenter, för vi kan inte reklamera våra kroppar eller vår hälsa. Vi är dessutom som svagast när vi är sjuka, en konsument måste vara aktiv, påläst. En generell god vård är grunden för ett friskt samhälle. Det ska inte spela någon roll vilken vårdinrättning du väljer, när det kommer till vård kan vi inte acceptera en valfrihet som betyder att vissa väljer rätt till priset av att andra väljer fel. Det här är ju frågor om liv och död. Redan är det flera års skillnad i medellivslängd mellan Botkyrka och Danderyd till exempel. Dessutom behöver vi ta itu med de genusnormer som finns inom vården, mot rasism och för hbt-perspektiv, för att göra vården mer tillgänglig och rättvis.

Vad är det viktigaste för Stockholms kollektivtrafik?

Att den är avgiftsfri och att den tillgänglig för alla människor, att den inte skapar hinder för människor med funktionshinder eller särskilda behov. Tar vi bort spärrar, kontrollanter så sparar vi mycket pengar som kan gå till detta. Kollektivtrafiken ska kosta, men genom skattesedeln. Det är fel att människor, oavsett inkomst, ska betala samma pris för att nyttja kollektivtrafiken. Dessutom måste vi minska på privatbilismen rejält, men för att människor ska kunna välja bort bilen måste vi ha en kollektivtrafik som människor kan använda sig av, oavsett inkomst och funktionalitet.

Vad kommer du göra för de anställda inom offentliga sektorn?

Minska bördan på de genom fler anställda, sex timmars arbetsdag. Dessutom är det viktigt med en bättre relation till de anställda inom den offentliga sektorn, det upplevs av väldigt många att det beslutas en massa saker över deras huvuden utan att de har något inflytande. Speciellt anställda inom vården. Jag vill bidra till att öka deras inflytande reellt, inte skenbart som det är idag, när inflytandet istället går till företag och några få i dessa ledningar.

Kort om Roya

Ålder: 26
Blogg: Roya – Intersektionalen
Sysselsättning:
Underläkare (med läkarexamen)
Yrkeserfarenheter: Personlig assistent, undersköterska
Föreningserfarenheter: SSU, socialdemokraterna, utomparlamentariskt i Klimataktion och diverse feministiska nätverk. Läkare i Världen.
Uppväxt: Teheran, Mölnlycke, Solna
Favoritbok: ”Blonde” Joyce Carol Oates eller ”Ängel vid mitt fönster” Janet Frame. Politiskt: ”Det andra könet” Simone de Beauvoir, ”Feminism utan gränser” Chandra Mohanty Talpade med mera…
Favoritplats: Soffan
Favorit youtube-klipp: Maz Jobrani, komiker. Vilken som helst!
Din favorit musikvideo: Kate Bush ”Wuthering Heights”

Annonser

2 svar to “Hallå där Roya Hakimnia, Feministiskt initiativs första namn i Stockholms Läns Landsting och tredjenamn på Riksdagslistan”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Lästips dagen till ära « Fi Stockholm - mars 8, 2010

    […] Lästips dagen till ära 2010 mars 8 by Fi Stockholm Läs mer om Feministiskt initiativs förstanamn på landstingslistan för Stockholms län, Roya Hakimnia. […]

  2. Queers mot kapitalism och intersektionell feminism: tips på läsning « Roya – Intersektionalen - mars 9, 2010

    […] Sissela Nordling Blanco, Jonas Göthner, Sahar Mosleh Anette Ahmed Lebbad, Gita Nabavi med flera. Vi går till val i landsting och riksdag. Ett tydligt intersektionellt feministiskt alternativ för alla som vill ha ett […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: