Upprop mot skövlingen av Amazonas

12 Mar

Köttindustrin skövlar Amazonas och förgiftar människor.

I Brasiliens regnskog är sojaodling och boskapsuppfödning de två viktigaste orsakerna till avskogningen. Rapporten ”Mera kött och soja, mindre regnskog” visar att våra konsumtionsvanor har ett pris som betalas av andra och bidrar till den globala uppvärmningen.

Konsekvensen av en ökad produktion av soja och nötkött blir att regnskog i Amazonas huggs ner och den artrika savannen cerradon förstörs. Sojafälten tränger boskapsskötseln allt djupare in i regnskogen. Sedan 1990 har ett område stort som Storbritannien skövlats. Tio procent av sojan som såldes efter skörden 2008/09 hade odlats på nyskövlad mark i brasilianska Amazonas och tre fjärdedelar av den avskogade arealen i Amazonas används idag till boskapsuppfödning. Samtidigt har besprutningen med bekämpningsmedel på sojaodlingarna tredubblats de senaste tio åren och kemikalier används som i Sverige varit förbjudna i 30 års tid.

Vi alla kan vara med i arbetet för att skydda klimatet, regnskogen och lokalbefolkningen i Brasilien. Dels kan vi bidra genom att konsumera mindre kött. Dels kan vi sätta tryck på de svenska importföretagen Lantmännen, Svenska Foder, North Trade, Annerstedt Flodin AB och Denofa (norgebaserad sojaimportör vars huvudägare är Amaggis, sojakungen i Brasilien).

Här kan du läsa ett par tips på vad du kan göra. 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: