Fascister som står på de marginaliserades sida?

30 Mar
1996 - Tina Hallgren Bengtsson, kommunfullmäktigeledamot för Sverigedemokraterna i Höör, i full nazistuniform.

1996 - Tina Hallgren Bengtsson, kommunfullmäktigeledamot för Sverigedemokraterna i Höör, i full nazistuniform.

 

I veckan har Åsa Regnér (ordf RFSU) och Mats Wingborg skrivit en debattartikel där de tydligt visar hur sexistisk, homofob och transfob sverigedemokraternas politik är genom att rada upp exempel på deras extrema politik.  

Sverigedemokraterna svarar (eller egentligen svarar de inte på några av anklagelserna, de bara skriver lite som de känner för): ”SD – ett parti för hbt-personer” där de bemöter ännu en fråga med deras favoritargument: Skyll på muslimerna!  

Det är en retorik som har varit konservativa partiers sätt att förhålla sig till den växande jämställdhetsdebatten genom att förskjuta sexismen till något som enbart finns utanför den så kallade ”svenska kulturen”. Den gamla goda feministiska solidaritetspolitiken med en öppen värld fri från vapen byts här ut mot stängda gränser och upprustning för att skydda sig mot de påstådda hoten från andra länder, kulturer och religioner. Nu ska samma logik in på hbt-politiken. Vi har redan sett den rasistiska argumentationen på hbt-personers bekostnad från andra partier, tex folkpartisten Philip Wendahl  eller den mer öppet homofoba moderaten Lars Näslund. 

Men det är skam att det djupt homofoba, könskonservativa och mer eller mindre fascistiska partiet Sverigedemokraterna tillåter sig att tala för hbt-personers rättigheter. Det är viktigt att inte ge de en millimeter utrymme i diskussionen, de får inte kunna komma undan med detta! Vi måste fortsätta att visa att hbt-personers rättigheter stärks genom global solidaritet där människor har rätten att röra sig fritt och söka skydd i andra länder. Att rasismen i Sverige skapar falska förställningar om vem som kan vara hbt och hur denna person ska se ut och agera.  Föreställningar som slår mot hbt-personer när de behöver kunnigt bemötande inom t.ex. vården, rättsväsendet och skolan.  

Det ska också kommas ihåg att den bild av Sverigedemokraterna som målas upp av Åsa Regnér och Mats Wingborg är den polerade och tillfixade bilden som de vill visa utåt, en bild där de bytt ut fascistisk retorik och uniform mot så kallad värdekonservativ retorik och slips. Men det toppstyrda tillfixade partiet har fascistiska rötter som med jämna mellanrum gör sig påminda på olika pinsamma sätt.  

Ett sådant exempel är min erfarenhet av Sverigedemokraterna i Uppsala som startade en facebook-grupp som reaktion på att vi startade en Pridefestival i Uppsala. Festivalen kallades för ett ”perverst jippo” och deltagarna var ”sexuella avvikande grupper” som ”försvarar pedofiler” och att ”personer med utländsk bakgrund begår våldsbrott och utövar rasism mot den inhemska befolkningen”. Men det grövsta av allt är att de försvara National Demokraterna som 2003 attackerade prideparaden i Stockholm och misshandlade Facundo Unia. Domstolen dömde ledande Nationaldemokrater för grov misshandel och våldsamt upplopp men ändå påstår dessa sverigedemokrater att det var ”pride-folket som stormade de fredliga [nationaldemokratiska] demonstranterna”.  

Den bild av Sd som Regnér och Wingborg visar är deras officiella politik, det som står på pappret, vilket är en extremt heterosexistisk politik. Och då är det ändå den upputsade fasaden. I grunden så är det ett parti som kommer från fascismen där en nation, en etnicitet, en kyrka, en familjebildning och ett språk är den enda framtidsvision som finns. En vision om något som aldrig existerat och aldrig kommer att existera.  

/Jonas Göthner, Riksdagskandidat för Feministiskt initiativ och en av grundarna till Uppsala Pride 

Annonser

2 svar to “Fascister som står på de marginaliserades sida?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: