Heder i Sverige, exemplet Bjästa

3 Apr

Våldtäkterna i Bjästa som uppmärksammats i uppdrag granskning har väckt ramaskri. I vissa fall har reaktionen varit att hata Bjästa och hota människor därifrån. Det är ett att se Bjästa-fallet som ett undantag, något som bara hänt där och därför läggs skulden enbart på dessa individer istället för att rikta ilskan mot de strukturella system som är roten till händelsen. Men vi ser även flera strålande analyser där våldtäkterna ses i ett större sammanhang av strukturell diskriminering.

Roya Hakimnia (tredjenamn på vår riksdagslista) skriver om Vårt gemensamma ansvar att förändra strukturerna som ligger bakom dessa våldtäkter och den efterföljande lynchningen av ”Linnea”.

Maja Ljung skriver i samma samhällsomstörtande anda att ”Vi har det samhälle vi förtjänar. Vi rör oss i de värderingar vi är med och göder. Vi har de politiker vi röstat fram.”

Vår talesperson Gudrun Schyman skriver Det finns inget vi och dom, där hon slår hål på patriarkarla och rasistiska myter om hur en våldtäkt går till och ser ut.

En strålande analys med vidare lästips får vi av Veronica Svärd som skriver om Den svenska hedern.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: