Internationella romadagen

8 Apr

Idag är det internationella romadagen, och Amnesty International har släppt en rapport där EU uppmanas att lägga upp en heltäckande strategi för att förhindra att romska grupper diskrimineras.

Många romska grupper lever i försummade områden och utsätts ofta för vräkningar utan tidigare varningar, samråd eller erbjudande om alternativa bostäder. Som ett resultat av detta lämnas många av offren för tvångsvräkningarna utan bostad eller tvingas leva under usla bostads- och levnadsförhållanden. Många förlorar även sina ägodelar och tillgången till utbildning, hälsovård, arbete och samhällsservice.

Amnestys rapport visar hur regeringar i Europa, som exempelvis i Bulgarien, Grekland, Italien, Rumänien och Serbien, har utfört tvångsvräkningar som strider mot ländernas internationella åtaganden. Dessa missförhållanden förstärker i sin tur också segregeringen av romska grupper.

Hela rapporten kan du hämta på Amnestys hemsida.

STOCKHOLM:
För dig som vi manifestera idag anordnar Romsk kulturcentrum i Stockholm en manifestationståg kl 15:00 från Sergel torg som sedan övergår i festligheter kl 17:00 i RKC:s lokaler. Klicka här för mer info.

LULEÅ:
För första gången firas internationella Romadagen i Luleå! Program och information hittar du här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: