Polis och rättsväsendet måste förändras från grunden

4 Maj

En säpoman dömdes till 6 års fängelse för grov våldtäckt och övergrepp i rättssak och en annan polis miste jobbet då han erbjöd asylsökande kvinnor hjälp i utbyte mot sex. Det är dessa personer och deras kollegor som en våldtagen person förväntas vända sig till. Riksnätverket Kvinna Rättslös när förövaren är Polis har gjort flera demonstrationer för att stödja kvinnor som inte får upprättelse just för att poliser håller varandra om ryggen. Som om det inte vore nog med polisens rättslösa beteende så fortsätter detta ända in i rättssalen. Studier visar att män med invandrarbakgrund missgynnas av rättsväsendets samtliga instanser och utsätts för negativ särbehandling. Vi vet också att rättsväsendet ser genom fingrarna när det gäller sexköpsbrott men även det tillåts fortsätta. Det hela uppbackas många gånger av media, som när Nerikes Allehandas chefredaktör Ulf Johansson gick ut med att de ska granska ”våldtäkter ur ett etniskt perspektiv”. Media bör granska makten: poliser som slipper straff, rättsväsende som diskriminerar och politiker som går ut i media och beklagar sig över det som händer men vägrar gå till handling och göra något åt saken.

Feministiskt initiativ går till val på att alla yrkesverksamma som kommer i kontakt med brottsoffer ska vara utbildade i antidiskrimineringsperspektiv och våldets normaliseringsprocess. För att kunna anmäla denna typ av brott krävs ett värdigt bemötande från samhället!

Särskilt stöd krävs till de som är värst utsatta. Ain’t I a woman kampanjens krav för papperslösas rättigheter står Fi bakom: 

 •  Kvinnofridslagen överordnas utlänningslagen. Detta skulle leda till att alla kvinnors rätt till skydd står över hot om avvisning. 
 •  Utlänningslagen förtydligas för att garantera en rättslig praxis där kvinnors asylskäl i sig betraktas som tillräcklig grund för att leda till permanent uppehållstillstånd vid asylprövning. Exempelvis vid flykt undan våld utfört av militär, undan tvångsgifte eller könsstympning.
 • Papperslösa kvinnor som medverkar i brottsutredning ska beviljas tillfälligt uppehållstillstånd så länge förundersökning eller domstolsprocess pågår.
andra som skrev om detta: SVT, Expressen, blt, hn, nytt24, Östran, aftonbladet, Corren, ekuriren, SN, Kuriren, Norrtäljetidningen, NT, dagensps, VLT, LT, HD, ttela, folkbladet, allehanda, folket, VK, UNT, Blogg, poliskår med unkna värderingar "skyddar" oss kvinnor, Ett efterblivet mans- och klassamhälle,
Annonser

8 svar to “Polis och rättsväsendet måste förändras från grunden”

 1. Lisa Eriksson maj 4, 2010 den 1:28 e m #

  Papperslösa kvinnor som medverkar i brottsutredning ska beviljas tillfälligt uppehållstillstånd så länge förundersökning eller domstolsprocess pågår.

  Men alltså inte papperslösa män?! Är inte det den typen av renodlad diskriminering som F! vänder sig mot?

  • fiiii maj 4, 2010 den 1:48 e m #

   Självklart står vi upp för alla papperslösas rättigheter. En av våra prioriterade frågor för valet är just asylpolitiken där vi vill att ALLA papperslösa ska få uppehålstillstånd.
   Det var inte vi som skrev uppropet, men jag kan förstå att de fokuserar på kvinnor eftersom de i så mycket högre utsträckning utsäts för sexualiserat våld.
   Här är text från vårt valmanifest om en solidarisk flyktingpolitik:

   Solidarisk asylpolitik. Så länge världen är uppdelad och präglad av orättvisor – krig, tortyr, miljökatastrofer, statligt förtryck, förföljelse, fattigdom, våld, sexuella övergrepp och rättslöshet – kommer det att finnas människor som väljer att lämna sina hemländer eller fly för att söka skydd och ett värdigare liv i ett annat land. Det bör vara varje människas rättighet. Tills detta krav uppfyllts behövs en genomgripande förändring av migrationspolitiken så att den uppfyller internationella konventioner. Rätten till skydd mot förföljelse och grova kränkningar kan inte förhandlas bort med ekonomiska argument. Migrationsmyndigheterna behöver ett tydligt mandat att fatta beslut på solidarisk grund och mer resurser bör läggas på att förstå asylsökandes asylskäl – särskilt kvinnors, hbt-personers och etniska minoriteters situationer. Att stanna i Sverige när man har anknytning till landet ska bli lättare även vid uppbrott från en relation om den inneburit våld. I Sverige lever idag tiotusentals personer som papperslösa, utan grundläggande rättigheter, bland annat till följd av en rättsosäker asylprocess. De bör få uppehållstillstånd. Fi vill också sätta stopp för EU:s kriminalisering av migranter och det våld som migranter utsätts för i förvar, vid avvisningar och vid gränserna.
   Asylrätten i Sverige har under de senaste åren urholkats mycket framförallt på grund av domstolarnas restriktiva tolkning av lagtexten. För att återställa asylrätten till en humant godtagbar miniminivå samt garantera rättssäkerheten vill vi att det ska inrättas en oberoende delegation för asylrättsfrågor som bland annat ska vara sakkunnig när det gäller att bedöma om ett land är i krig eller inte. Vi anser vidare att ett barn som söker om uppehållstillstånd ska bli betraktad som barn oavsett om denne fyller 18 år under asylprocessen. Det samma ska gälla när någon söker uppehållstillstånd på grund av anknytning till ett barn.
   Vi anser även att det nyligen införda försörjningskravet vid anhöriginvandring ska avskaffas samt att det ska finnas en reell och inte bara en hypotetisk möjlighet till vård i hemlandet för att svårt sjuka, skadade eller funktionshindrade asylsökande ska kunna utvisas dit. Sverige ska inte hänvisa ensamma kvinnor till internflykt i länder där kvinnor inte har samma möjligheter som män att leva ensamma och vara familjeförsörjare.

 2. Alfons Alfons maj 4, 2010 den 4:09 e m #

  ”Riksnätverket Kvinna Rättslös när förövaren är Polis har gjort flera demonstrationer …”

  Njaa … när det gäller brott som riktar sig från poliser mot vanliga medborgare, är män lika rättslösa som kvinnor. Men även detta kunde man tydligen genusvinkla så att kvinnor åter igen framstår som mer offer och utsatta än männen.
  Organisationen hade varit mer trovärdig om den hetat ”Riksnätverket Medborgare Rättslösa när förövaren är Polis”.

  • Amir maj 4, 2010 den 4:37 e m #

   Alfons: Vad grundar du det på?
   Nätverket i fråga jobbar med sexualiserat våld som du ser om du följer länken. Menar du att män i lika hög grad utsätts för sexualiserat våld och att de behandlas lika av rättsväsendet?

   I tex asylprocesen så missgynnas kvinnor konstant genom att deras asylskäl inte tas på alvar och att du utvisas om du skiljer dig inom de 2 år efter att du gift in dig till Sverige. Kvinnors rättigheter uppmärksammas inte i samma grad som mäns rättigheter och därför så behandlar polisen kvinnor anorlunda.

   • N maj 9, 2010 den 1:13 e m #

    ”Nätverket i fråga jobbar med sexualiserat våld som du ser om du följer länken. Menar du att män i lika hög grad utsätts för sexualiserat våld och att de behandlas lika av rättsväsendet?”

    Män som också drabbas spelar alltså ingen roll alls, och förtjänar inte att också lyftas fram, eftersom de inte drabbas oftare än kvinnor?

    För övrigt är skälet till att sexköp ger lindriga straff inte någon patriarkal konspiration från rättsväsendets sida utan snarare en konsekvens av att gärningen har försetts med samma straffskala som snatteri – och hur ofta ger snatteri fängelse?

 3. Adam Weisshaupt maj 7, 2010 den 10:53 f m #

  Skyttegravskrig, offerkofta, sexism, paradoxer, svartvitt tänkande ja man kan fortsätta i all evighet och beskriva feminismen av idag men en sak står dock klart: Jämställdhet är det absolut inte frågan om!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Polis – och rättsväsende vs kvinnofrid « Intersektionell Solidaritet, frihetlig socialism och feminism - maj 4, 2010

  […] Polis – och rättsväsende vs kvinnofrid Ett tips är att läsa Feministiskt Initiativs intersektionalitetsblogg inlägg Rättsväsendet måste förändras i grunden. […]

 2. Vikten av en feministisk opposition « Feminististiskt Initiatitiv Intersektionalitet - mars 30, 2011

  […] Som tur var finns vi, och nu har vänsterpartiets kongress röstade mot sin partistyrelse och nu har även Vänsterpartiet arbetstidsförkortning med i sitt valmanifest. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: