Vikten av en feministisk opposition

8 Maj

Senaste året har en tvåparti-system – Rödgröna v.s. Alliansen – skapats i Sverige utan att någon velat debattera. Alla de etablerade partierna har alla anledning att säga att dessa samarbeten fungerar utmärkt och måla upp en bild av att de avgrundsdjupa skillnaderna mellan blocken. Endast enskilda vänsterpartister har vågat nämna problemet men partiet har trots allt valt att gå in i samarbetet med Socialdemokrantera och Miljöpartiet och därmed har mycket av partiets viktiga och radikal frågor fått dämpas för att de inte ska sticka i ögonen på Socialdemokraternas höger. Vänsterns partistyrelse har gått i första ledet för att försökt få igenom dessa vridningar mot mitten som rensar partiet på visionära idéer.

Partistyrelsen ville bland annat inte ha arbetstidsförkortning i partiets valmanifest med motiveringen att det inte finns tillräckligt starka rörelser som kämpar för reformen. Det är sant att facket, Sossarnas och kristdemokraternas kvinnoförbund, miljöpartiet och många andra har svikit i frågan, men det måste snarast ses ett tecken på det partipolitiska klimatet. Men varför ska vi titta på partierna när stödet för dom bara sjunker?

Sällan har väl denna fråga haft så stort stöd. Som en effekt av den ekonomiska krisen och klimatkrisen har allt fler börjat se problemen i kapitalismens ständiga strävande efter tillväxt och exploatering av människor och vår miljö. Att minska arbetet handlar om att prioritera välfärd, dela på jobben och minska produktionen av varor som vi konsumerar på miljöns bekostnad. Någon som känner igen detta? Välfärd, Jobb & Miljö! Sen när blev detta frågor utan stöd?

Feministiskt initiativ har valt att ha arbetstidsförkortning som en av våra viktigaste frågor i valet. Som folkrörelse och enda demokratiska och seriösa oppositionen mot sätter vi press på riksdagspartierna. Om det inte fanns en feministisk opposition skulle aldrig de feministiska frågorna stå lika starkt på dagordningen. Om inte Feministiskt initiativ fanns så skulle arbetstidsförkortning falla i glömska.

Som tur var finns vi, och nu har vänsterpartiets kongress röstade mot sin partistyrelse och nu har även Vänsterpartiet arbetstidsförkortning med i sitt valmanifest.

/Jonas Göthner, riksdagskandidat

Annonser

2 svar to “Vikten av en feministisk opposition”

 1. Krille maj 8, 2010 den 10:07 e m #

  Och hur hade du tänkt finansiera en ökad lönekostnad i den offentliga sektorn på 25%? Och hur hade du tänkt övertala företagen att behålla produktionen i Sverige om det blir 25% dyrare att anställa? (förmodligen ännu mer pga skattehöjningar)

  Och var ska vi hitta 25% fler läkare, dataingenjörer och lärare när det redan idag råder brist på dessa yrkesgrupper?

  • Johan Andersson maj 12, 2010 den 7:24 f m #

   Vad sägs om att utreda om mer fri öppenkällkod mjukvara kan spara in pengar på sikt i offentlig sektor. FOSS (free open sourse software) kan bli mer konstands effektivt genom att fler kan delta i upphandlingar och tex kommuner kan han anställda med god kompetens på området. Skulle för överigt vara bra för offetliga upphandlingar av mjukvara om mer FOSS kan ses som realisktiskt alternativ, även bra för offentligehtsprincipen. JA, jag använder mycket FOSS kör Linux mint hemma på min dator (en GNU/Linux distrution).
   Vidare försvret i sverige är vana vid spar krav. Kanske minska på köp av dyra krigsmatreal och vapen som JAS-plan, ubåtar. Ta hem trupperna från Afganistan! Utred om svenska miltär närvaro är bra i DR kongo.
   Kanske driva igenom att svenska medborgare såvål som andra skrivna (folkbokförda) i vårt land som är FN anställda ska betala samma skatte satser som andra i sverige bokförda!
   Ställ om Sverige för en hållbar ekomisk och social utveckling.
   Höj skatten på alkohl (etanol) halgita drycker! Höj skatten mer för tobaks prdukter! Om alkohol och tobaks konsumtionen minskar så kan ju folkhälsan bli bättre!

   Nu har jag nog svarat utförlig. Hoppas svaret når fram…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: