Stoppa tvångsstereliseringen av transsexuella

30 Jun

Det enorma förtrycket mot transpersoner – med tvångssterilisering, stor psykisk ohälsa och stor utsatthet för våld – tillåts fortsätta trots att vi är många som protesterat länge.

Det är glädjande att socialstyrelsen går ut idag och kräver att tvångssteriliseringen upphör (dn, svd, unt,  utförligt skrivet av trollhare och hela rapporten Transsexuella och övriga personer med könsidentitetsstörningar: Rättsliga villkor för fastställelse av könstillhörighet samt vård och stöd). Det har tidigare kommit en utredning (SOU 2007:16)  som har legat på socialminister Göran Hägglunds (Kd) bord sedan 2007 som var skriven utan diskution med transrörelsen och som föreslog än värre ingrepp som tvångskastrering. Häglund valde då att helt ignorera och vägra komentera frågan trots påtryckningar från transrörelsen.

Förhoppningsvis kan inte Hägglund ignorera denna brännande akuta fråga när fler tyngre aktörer kräver förändring. Men faktum är – precis som RFSL också skriver – att hittills har inget progressivt hänt när Kristdemokrater är ansvarig minister i frågan, som i hiv-prevention, föräldraskap i relationer mellan kvinnor, hbt-ungdomars hälsa och lagen om fastställelse av könstillhörighet. Det vore möjligt för andra partier i regeringen att lyfta frågan, men antingen har de inget intresse av hbt-personers rättigheter eller så vill de inte stöta sig med Kristdemokraterna. Detta är med andra ord inget som kan skyllas på Kristdemokraterna, detta är något som hela regeringen ska stå till svars för, och även den tidigare socialdemokratiska regeringen som inte gjort något bra för transpersoners rättigheter sedan man införde lagen om fastställelse av könstillhörighet 1972.

Så vill vi ha en förändring så skulle det behövas ett nytt parti, där transpersoners rättigheter är en självklarhet som genomsyrar all politik. Ett parti som står på sig för transpersoners rättigheter trotts att media hånar dom för förslag som att låta alla namn vara könsneutrala. Ett parti där hbt-frågor genomsyrar all politik istället för att ses som ett särintresse för ett hbt-förbund. Oj, det är ju Feministiskt initiativ.

Läs utförligare om Feministiskt initiativs transpolitik på Trollhares blogg, där Trollhare intervjuar flera partier som ni kan jämföra med.

Läs även Joans Göthners debattartikel på senaste Transgender day of remembrance, RFSL´s nya utalande om att EU måste göra mer för Transpersoner samt uttalandet om hbt-personers asylskäl där det är viktigt att fokus även kommer på tranpersoner och inte bara ”homosexuella” som media gärna skriver.

Andra bloggar på ämnet: NSM Sverige, Lisa Olsson, Reclaim, Helds hbt-nyheter,

Annonser

7 svar to “Stoppa tvångsstereliseringen av transsexuella”

 1. Reb juni 30, 2010 den 12:40 e m #

  Socialstyrelsens förslag är ju långt bättre (även om det missar personer med intersexuella tillstånd) än förslagen i den utredning som Göran Hägglund m.fl. haft att ta ställning till (som bl.a. föreslår att ersätta tvångssteriliseringen med tvångskastrering – ett långt större ingrepp, och alltså snarast en försämring). Så sett i retrospektiv är det kanske bra att SOU 2007:16 inte drevs igenom till lag (för med en nyantagen lag hade Socialstyrelsens kommentarer knappast spelat någon roll).

  Därmed förstås inte sagt att inte Hägglund eller övriga regeringen hade kunnat agera i en bättre riktning även tidigare – en SOU är ju inte bindande på något vis.

 2. fiiii juli 1, 2010 den 3:15 f m #

  Hej Reb!
  Min mening var inte att Hägglund m.fl. skulle agera i enighet med SOU, för den var ju som su skriver helt idiotisk (det skriver jag om i min debattartikel som det länkas till). Problemet är ju att vi legat på honom skitlänge för att få regeringen att agera, men istället för att röra vid utrednignen och börja ta ställning så mörkade han allt. Han sätt att hantera frågan var att ignorera den. Om han istället tog i frågan så skulle det skapas en debatt och leda någon vart. För mig är det uppenbart att anledningen till att han ignorerat frågan är att han inte bryr sig och tycker att det är för kontroversielt att ta i.
  Nu är det val och jag är övertygad om att han inte kommer ta upp detta, men det är bra att fler tunga instanser börjar trycka på så att detta kan bli en stor och uppmärksammad fråga till valet. Anlednigen att Hägglund inte komenterar frågan är ju just för att han verkligen inte vill ha detta till en fråga som diskuteras, för det har han och borgarna allt att förlora på. För det är en fråga som de aldrig kommer vinna val på.
  mvh Jonas Göthner, som skrev artikeln

 3. Sissela Nordling Blanco juli 1, 2010 den 10:32 f m #

  min spontana tanke var också att det bara var bra att han ignorerade den första utredningen eftersom den var värre än lagen från 1972.. kan du inte uppdatera texten så det inte kan tolkas som att det var synd att han inte brydde sig om SOU:en? du kan ju påpeka att Hägglund inte gjort något för transpersoner under den här mandatperioden ändå.

 4. Milou juli 1, 2010 den 12:21 e m #

  Trollhare. Om lagen skulle ändras säg, imorgon. Skulle jag då kunna byta mitt juridiska kön till man innan jag tar bort hela paketet jag har i min mage (kanske inte helt anatomiskt korekt men du fattar)? Idag fick jag ett brev från Socialstyrelsen som har beviljat min ansökan och om sterelisering/kastreras och i dagens läge måste jag genomgå operationen INNAN jag byter mitt juridiska kön…

 5. fiiii juli 1, 2010 den 3:32 e m #

  Okej kamrater! Jag har uppdaterat texten nu. Men jag vill försvara mig ;) Rfsl och andra låg ju på Häglund ända sedan utredningen kom 2007 men hans valde att bara håla tyst. Jag tror att när detta kommer upp till debatt så kommer det vara omöjligt att försvara tvångssterelisering eller kastrering. Och om de ändå skulle försöka genomdriva något så korkat och få med de andra borgliga partierna på tåget så tror jag det skull bli bråk och uppror och många fler transpersoners röster skulle synnas i media. Jag tror det skulle varit bra för transfrågor generellt.

  Milou: Lagen kan ändras på många olika sätt. En liknande utredningsprocess kan ju finnas kvar även fast tvånsstereliseringen tas bort. Vi i Fi vill ju att alla ska själva ha rätten att bestämma vilket juridiskt kön en har

  /jonas göthner

Trackbacks/Pingbacks

 1. Socialstyrelsen om tvångssteriliseringar på 2000-talet: ”En skam för Sverige” « trollhare - juni 30, 2010

  […] Ulrika Westerlund från RFSL och Karin Lindell från Socialstyrelsen. Mer: Dagens Medicin, GP,  F!, HBT-sossen, Lisa Olsson, Rasmus (liberal), Per Pettersson, Svart Måndag, Jens O, Magnus […]

 2. Socialstyrelsen om tvångssteriliseringar på 2000-talet: “En skam för Sverige” » Trollhare - oktober 7, 2012

  […] Ulrika Westerlund från RFSL och Karin Lindell från Socialstyrelsen. Mer: Dagens Medicin, GP,  F!, HBT-sossen, Lisa Olsson, Rasmus (liberal), Per Pettersson, Svart Måndag, Jens O, Magnus […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: