Debatten om rättvisa löner kommer äntligen upp på dagordningen!

6 Jul

På tisdagsmorgonen eldade Feministiskt initiativ upp 100 000 kronor (se det på film), som en manifestation för rättvisa löner mellan kvinnor och män. Summan som eldades upp motsvarar vad kvinnor i Sverige förlorar i lön varje minut jämfört med män.

– Diskrimineringen av kvinnor tillåts pågå år ut och år in. Det är en av vår demokratis största skandaler att vare sig riksdag, regering eller arbetsmarknadens parter gör mer för den mänskliga rättigheten att inte diskrimineras på grund av sitt kön, säger Gudrun Schyman, talesperson för Feministiskt initiativ.

Kvinnors månadslön för en heltidstjänst är i genomsnitt 4 700 kronor lägre än mäns. Sammanlagt saknas det över 70 miljarder i kvinnors lönekuvert för att kvinnor ska ha lika hög lön som män.

Feministiskt initiativ vill inrätta en jämställdhetsfond som omfördelar pengar mellan arbetsgivare för att finansiera höjda löner i kvinnodominerade arbeten och sektorer. En höjning av arbetsgivaravgiften med en halv procentenhet – en jämställdhetsavgift – läggs på alla arbetsgivare. Samtidigt bidrar staten med samma summa, 4 miljarder kronor. Pengarna fördelas ut till arbetsgivare för att höja lönerna i kvinnodominerade yrken. De yrken som påverkas är lågavlönade yrken där kvinnor, icke-vita och arbetarklassen är överrepresenterade. Feministiskt initiativ är det enda partiet som har presenterat ett konkret förslag för hur vi ska få rättvisa löner.

Läs Gudrun Schymans artikel på newsmill och Stina Sundbergs och Gudrun Schymans artikel på aftonbladet ”Därför eldade vi upp 100 000 kronor”. Har du frågor? Fi har listat de vanligaste frågorna och våra svar. Läs utförligare på vår hemsida.

Andra som skriver om detta: SVD, DN, SVT, Aftonbladet, expressen, sydsvenskan, SR, Blogg internationell  solidaritet…

Annonser

6 svar to “Debatten om rättvisa löner kommer äntligen upp på dagordningen!”

 1. Stefan juli 6, 2010 den 8:27 f m #

  Hälften av löneskillnaden mellan män och kvinnor verkar bero på att män i snitt är längre än kvinnor!
  För ser man på män med samma snittlängd som kvinnor har i snitt så är löneskillnaden inte alls lika stor.

  Ju längre du är destu mer lön har du visar svensk forskning, lönen ökar för varje centimeter.

  När ska ni börja notera korta mäns sämre löner???
  När ska ni börja föreslå att kvotera in korta män i styrelser???

 2. Roland juli 6, 2010 den 8:30 f m #

  Hur fan kan ni elda upp 100 000 kr? Det var det dummaste jag hört. Skänk pengarna till något Afrikanskt daghem, jag vet inte, gör något nyttigt av dem iaf.

 3. Nephilim´s Wings juli 6, 2010 den 8:42 f m #

  Korkat och okunnigt. Det finns studier på det som visar att när man räknat bort relevanta faktorer så återstår mindre än en procent i löneskillnad.

 4. Torbjørn juli 7, 2010 den 8:56 f m #

  I ett system dær løner sætts mellan individ/fackførening ocharbetsgivare kommer det alltid med statistiskens hjælp kunna påvisas orættvisor, mellan kvinnor/mæn, långa/korta, blonda/brunhåriga, unga/gamla. Skall man frångå ett sådant system skall man frångå kapitalismen i sin helhet och inføra en planekonomi dær alla løner bestæmms utifrån normer uppifrån. Vissa femister bejakar detta (queers mot kapitalism) och de ær i alla fall ærliga med sina avsikter.

  FI’s førsøk till halvmesyrer ær meningsløsa. Bættre då att løpa linan ut och avskaffa individuellt beslutade løner. Och avskaffa kapitalismen samtidigt. Precis som gjordes under Mao och Polpot’s ”kulturrevolutioner”.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Schyman eldade upp 100 000 kronor för att manifestera vikten av rättvisa löner « Intersektionell Solidaritet, frihetlig socialism och feminism - juli 6, 2010

  […] vill Feministiskt Initiativ inrätta en jämställdhetsfond som fördelar pengar mellan arbetsgivare för att finansiera höjda […]

 2. ÄNTLIGEN! Syns frågan om ojämlika löner! « nya flickrummet - juli 6, 2010

  […] kan jag säga? Jag är imponerad av de här tjejerna och killarna Gudrun Schyman, Linnea Sjögren, Jonas Göthner, Roya Hakimnia, Sissela Nordling Blanco, Veronica Svärd och alla de övriga i Feministiskt […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: