Feminism är mänskliga rättigheter

8 Jul

Kristin Tran, Zakia Khan och Thomas Karlsson skriver ett debattinlägg i Upsala Nya Tidning om varför Feministiskt initiativ behövs i Uppsala Kommun (och i riksdagen):

Feminism är för oss mänskliga rättigheter, antidiskriminering och global solidaritet. Vi tar mänskliga rättigheter på allvar med en analys och en politik för att behandla alla likvärdigt, oavsett kön, etnisk tillhörighet, ­sexuell läggning och funktionshinder. Därför är och har FI aldrig varit ett enfrågeparti.

Annonser

9 svar to “Feminism är mänskliga rättigheter”

 1. Magnus Eriksson juli 8, 2010 den 1:21 e m #

  I debattartikeln skriver man:

  ”Vi vill att Uppsala kommun avsätter mer resurser till tjej- och kvinnojourer i Uppsala. Det handlar om allas rätt till säkerhet och ett liv fritt från våld.”

  Om frågan handlar om allas rätt till säkerhet och ett liv fritt från våld, varför vill man då inte satsa en enda krona på att hjälpa män och deras barn när de utsätts för relationsvåld?
  (Enligt BRÅ är det en relativt liten könsskillnad när det gäller utsatthet för relationsvåld.)

  I Finland arbetar man i organiserad form med att hjälpa aggressiva kvinnor att hantera sin ilska. I Norge är det lag på att ”kommunerna” måste erbjuda skyddat boende till män som utsätts för relationsvåld. I Sverige finns dock inte frågan om kvinnors våld mot män med på dagordningen. Man kan undra varför feminister och jämställdhetsivrare i Sverige alltid förnekar detta problem?

 2. svalin juli 8, 2010 den 4:56 e m #

  Förnekar och förnekar! Folk har inte kunskap om att kvinnor även kan slå män i nära relationer och det gäller även feminister, tyvärr. Det kunde vi ju faktiskt bli lite bättre på, det håller jag verkligen med om. även om kvinnors våld mot män är mer ovanligt är det fortfarande ett problem som måste lösas.

 3. Pether juli 8, 2010 den 5:17 e m #

  ”även om kvinnors våld mot män är mer ovanligt är det fortfarande ett problem som måste lösas.”

  Det är snarare vanligare än män som slår kvinnor.
  Studier visar på att det är oftare en kvinna som slår första slaget.

 4. svalin juli 9, 2010 den 7:35 e m #

  Perher vad får du dian siffror ifrån? Enligt BRÅ är det precis tvärtom och all annan forskning visar på det dessutom. Det är vanligare att män slår kvinnor i nära relationer än tvärtom.

 5. Magnus Eriksson juli 10, 2010 den 4:58 e m #

  Hejsan Svalin!

  ”Enligt BRÅ är det precis tvärtom och all annan forskning visar på det dessutom. Det är vanligare att män slår kvinnor i nära relationer än tvärtom.”

  Den senaste internationelle undersökningen om relationsvåld genomfördes i Finland för en tid sedan. Studien gjordes av Rättspolitiska forskningsinstitutet och besvarades av 6 000 finska ungdomar i åldern 15-16 år. Resultatet visade att finska pojkar var mer utsatta för relationsvåld än finska flickor.
  (http://www.svd.se/nyheter/utrikes/finska-flickor-slar-oftare-an-pojkar_3382735.svd)

  Enligt BRÅ är det en ganska liten könsskillnad när det gäller utsatthet för relationsvåld, vilket även styrks från flertalet internationella studier i ämnet..

 6. svalin juli 11, 2010 den 9:58 f m #

  Vilka studier då?

 7. svalin juli 11, 2010 den 10:21 f m #

  Okej, jag har kollat upp det nu. Vi kanske alla skulle bli mer nyanserade här, även jag.

  Om man söker på ”våld mot män i nära relationer” kommer det bara upp en relevant artikel. Detta kan antingen betyda att man inte har haft intresse på att forska inom området eller att man bedömer att det är lika allvarligt. Det verkar faktiskt vara lite av båda. I artikeln jag hittat står det att våld mot män i nära relationer förekommer, att de inte är lika grova och upprepade som våldet mot kvinnor är. Däremot är det svårt att sia om hur omfattande problemet med våld mot män i nära relationer är, liksom det är med våld i nära relationer som riktar sig mot kvinnor. Det finns alltså inget stöd för att kvinnor slår män mer än vad män slår kvinnor i nära relationer.

  http://www.bra.se/extra/news/?module_instance=12&id=43

  Intressant finsk forskning det länkades till. Kan mycket väl vara så att det finns vissa undantag som visar att det är mycket mer komplext.

 8. svalin juli 11, 2010 den 10:26 f m #

  Artikeln om den finska undersökningen var inte speciellt informativ. Och vad menas med detta: ”De vanligaste våldsformerna var att hindra, gripa tag i eller slå till partnern. Fler än var femte ung man hade fått en örfil av sin flickvän”. Detta kan ju tolkas som att tjejerna agerade i självförsvar i ett bråk och att agera i självförsvar är väl knappast brottsligt, även om man moraliskt sätt ska låta bli att slåss, i alla fall så långt det går.

 9. Magnus Eriksson juli 12, 2010 den 7:31 f m #

  Hejsan Svalin!

  BRÅ har publierat en rapport som heter ”våld mot kvinnor och män i nära relation”. På sidan 15 i rapporten kan du läsa mer om resultatet från olika undersökningar, när det gäller kvinnos våld mot män.

  http://www.bra.se/extra/measurepoint/?module_instance=4&name=V_ld_mot_kvinnor_i_n_ra_relationer_webb.pdf&url=/dynamaster/file_archive/090528/6e024e8bbb1ac22fa441d47fcc3bec1a/V%255fld%255fmot%255fkvinnor%255fi%255fn%255fra%255frelationer%255fwebb.pdf

  Man kan även kika på den statistik som kommer från landets familjerådgivningar. I hälften av alla fall där de förekommit relationsvåld, har kvinnan slagit sin man. Antingen att hon på egen hans slagit sin man, eller att både mannen och kvinnan slagit varandra.

  Tyvärr glöms kvinnors våld mot män bort i debatten. Alliansen har satsat över 1 miljard kronor på att bekämpa våld i samkönade relationer, hedersrelaterat våld och mäns våld mot kvinnor. Noll kronor har satsat mot kvinnors våld mot män.

  För du måste hålla med om att något är fel när barn som bevittnar pappas våld mot mamma, får ett helt annat stöd och hjälp av samhället än barn som upplever det omvända – att mamma slår pappa?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: