Folkpartiet startar rasistisk tradition

4 Aug

För fyra år sedan innan valtet så fick Folkpartiet uppmärksamhet för sitt förslag om att man måste klara ett språktest för att få medborgarskap. Till detta val har de nu gått ut med att de förespråkar burkaförbud på skolor för lärare och elever. Jan Björklund (Fp) motiverar förslaget med att ”Undervisning är kommunikation, det är att kunna se varandra i ögonen och ansiktet och kunna kommunicera med varandra.” Han förklarar varken vad som ska hända med de kvinnor som utestängs från arbetsmarknaden och från utbildningar eller om han menar att blinda inte kan kommunicera och att även de ska utestängas.
Läs gärna Roya Hakimnias texter om islamofobi som på många sätt förkalrar feministiskt initiativs syn på frågan.

Annonser

12 svar to “Folkpartiet startar rasistisk tradition”

 1. Nils augusti 4, 2010 den 8:27 e m #

  Vad har dett med rasism att göra. Islam är en religion och ingen ras och muslimer är dess utövare och ingen etnisk grupp.

  • svalin augusti 5, 2010 den 4:01 e m #

   islamifobi är en undergrupp till rasismen och bygger på liknande tankegångaar. att det finns ett vi ooch dem, att dem är primitiva och mindre värda än oss. läs på. Dessutom har rasismen ändrats idag, förr handlade det om ras, nu kultur. Det är bara ett försök att göra rasism och fördomar rumsrena. Dock kommer de aldrig att bli det. Skit är ändå skit.

 2. Markus augusti 4, 2010 den 8:53 e m #

  Jag är så besviken på i att det är helt enormt, jag som feminist känner mig helt förkrossad att ni försvara islam (motsatsen till feminism) och nu även Burka/Niqab.

  Sorgligt…

  • fiiii augusti 4, 2010 den 10:31 e m #

   Marcus: Ingen ”försvara islam och […] burka/niqab”. Jag påpekar bara att Jan Björklund inte kommer med detta utspel för att han bryr sig om skolan (sen när brydde han sig om kommunikation i skolan, han pratar ju bara om diciplin/straff)utan för att han vill kontrolera muslimska kvinnors kläder (vilket han tror är en jämstäldhethandling).
   Men det är aldrig en feministisk handling att lagstifta vad kvinnor ska och inte ska ha på sig. Anledningen att han trots det kommer undan med det, och till och med skulle kunna få jämstäldhets-cred för detta är för att det är muslimska kvinnor. Därför är det en rasistisk och sexistisk handling att lagstifta om muslimska kvinnors kläder.
   Om du följer länken till Roya så skriver hon en hel del kritik mot slöjan som ”ett utryck för patriarkatet” om du vill läsa vidare på det ämnet. Men denna text handlade inte om slöjor, utan om rasism.
   /Jonas Göthner

 3. Joakim augusti 4, 2010 den 11:49 e m #

  Ni världsförbättrare kritiserar alltid alla förslag på lösningar som kommer upp. Varför? Jo för att det antyder att problemen som ni försöker sopa under mattan faktiskt finns.

  • Fredrik augusti 5, 2010 den 5:53 f m #

   Problemen faktiskt finns? De enda konkreta siffror jag har hört är att fem högskolestudenter i Sverige bär heltäckande slöja. Det är alltså situationen för en handfull personer som anses så viktig att Björklund och folkpartiet föreslår lagstiftning och anser det så viktigt att det bör lyftas som en viktig fråga inför valet.

   Sedan är det förstås också ett problem att (fp) genom sitt agerande snarare lär förvärra situationen för dessa studenter; men få tror väl att det är deras intressen och livssituation som Björklund har utgått ifrån och engagerat sig i?

   Vi är nog oense om vilket problemet faktiskt är. Ty det stora problemet är här Björklund och folkpartiet.

   • Alex augusti 6, 2010 den 10:58 e m #

    Hahahaha. Word!
    klockrent Fredrik!

  • svalin augusti 5, 2010 den 4:03 e m #

   Bara för att några muslimer beter sig som skit behöver inte det betyda att alla andra gör det. Dra inte alla över en kam. men ser man världen i svartvitt så gör man. Tänka logiskt kan du definitivt inte. Fördomar har du mer av.

 4. Fredrik augusti 17, 2010 den 5:15 e m #

  Nääää. Nu uppdaterar ni alldeles för sällan. Hallå! Det är valrörelse! Vi vill ha många kritiska, reflekterande, provocerande feministiska röster!

  • fiiii augusti 17, 2010 den 8:44 e m #

   Helt sant Fredrik! Vi i intersektionella medlemsgruppen är för lite på nätet! Men vi har inte varit hemma iaf, vi har varit ute IRL istället. Imorn blir det örebro o västerås för mig, torsdag är uppsala o panelsamtal i sthlm, lördag är valuptakt i göteborg och söndag är det valupptakt i sthlm. Ledsen att jag inte är 5 personer ;) ska försöka uppdatera mer här och få fler andra att också göra det! tack för att du gillar att vi skriver!
   mvh Jonas Göthner

  • fiiii augusti 17, 2010 den 11:34 e m #

   Så, nu gav jag det lite tid. Hoppas det känns bättre ;)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: