Rasismen i rättsväsendet är det som spelar roll

25 Aug

– Forskning kring diskriminering inom rättsväsendet visar tydligt att invandrare särbehandlas i alla steg i rättsprocessen. De anmäls oftare, de grips i större utsträckning, de utreds mycket mer noggrant, de misstänks oftare och de lagförs oftare, säger Klara Hradilova Selin forskare på Brottsförebyggande rådet i en artikel i SVD. 

Läs även professor Christian Diesens artikel utifrån sin rappport ”Likhet inför lagen”, där han förklarar hur invandrare missgynnas i rättskedjans alla led.

Kom ihåg detta när någon viftar med korkad brottsstatistik i ansiktet på dig!

Mer artiklar om dagens rasistiska utspel om att invandrade personer begår mer brått kan du läsa på svt och EXPO

Annonser

5 svar to “Rasismen i rättsväsendet är det som spelar roll”

 1. Anders augusti 25, 2010 den 7:47 e m #

  Invandrare våldtar för att de är fattiga?
  Får man pengar för att våldta?

 2. Anders augusti 25, 2010 den 8:22 e m #

  Brå har många märkliga bortförklaringar. Många för att förklara varför invandrare är överrepresenterade i statistiken men inte en enda för varför de skulle kunna vara underrepresenterade.

  Vad de bland annat glömmer eller inte väljer att säga är att invandrare inte är lika benägna att anmäla våldtäkter i hemmet. I många kulturer anses det som mannens rätt och ses inte som ett brott. De har heller ingen kultur att vända sig till polisen.

  Detta gör att Invandrares överrepresentation när det gäller våldtäkter är ännu högre än vad som kan utläsas av statistiken.

  Istället kunde det vara på sin plats att försöka förklara varför män från Mellanöstern och Afrika är så överrepresenterade i statistiken.

  Våldtäkt ses inte alls som ett så allvarligt brott i stora delar av världen, som tex i de flesta afrikanska länder. I Liberia fanns det över huvud taget ingen våldtäktslagstiftning före 2006 och I Sydafrika har var fjärde man våldtagit minst en gång i sitt liv, enligt FN-statistik.

  Att tro att män från de här länderna skulle tvärt ändra sitt beteende när de kommer till Sverige är naivt.
  Det är lika troligt som om en Svensk man som flyttade till Sydafrika genast och oförklarligt skulle bli väldigt våldtäktsbenägen.

 3. Kalle på Spången augusti 25, 2010 den 8:32 e m #

  Invandrare missgynnas säkert till viss del i rättsväsendet, precis som kvinnor missgynnas i vissa fall och män i vissa fall.

  Men ett är helt säkert, invandrare är överrepresenterade ca 5ggr vad gäller våldtäkter och även om de skulle vara diskriminerade så bortföklarar det knappast överrepresentationen på långa vägar.

 4. Pether augusti 26, 2010 den 9:15 f m #

  Så ni kan erkänna att invandrare är diskriminerade i rättsväsendet. När ska ni erkänna att män diskrimineras i rättsväsendet?

 5. Klas augusti 26, 2010 den 10:06 f m #

  Svenska journalister har en tydlig politisk agenda – därför gör de allt för att dölja sanningen om invandrarrelaterade problem.

  ”Generellt ligger journalistkåren till vänster om sin publik. I sakfrågor märks skillnader i synen på exempelvis flyktingmottagningen i Sverige. 11 procent av journalisterna vill minska flyktingmottagandet mot allmänhetens 49 procent.”

  Källa: Svd
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/folk-tycker-inte-som-journalister_208921.svd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: