Schyman om segregerade rika områden, en aktiv bostadspolitik & problemen med friskolorna

26 Aug

Vi har ju Djursholm, Danderyd och hela norra sidan av stan, Täby. Det är ju en väldig segregation och det tycker jag vi ska tala om i termer av problem. För det innebär att människor lever och bor på ett sätt där de är fulständigt avskurna från det som är en verklighet.

För den som vill veta mer om orsakerna till segregationen på bostadsmarknaden kan vi rekommendera Irene Molinas föreläsning på ämnet, som vi filmat och lagt upp här:

Ett byggande utifrån allas villkor är en av Fi Region Stockholms valfrågor, och lyder såhär:
Boende ska vara en rättighet och en ekonomisk möjlighet. Bostäder måste byggas utifrån människors behov och önskemål, snarare än utifrån bostadsproduktionens idéer om familjebildning. Boendesegregationen måste byggas bort och den etniska diskrimineringen på bostadsmarknaden måste motverkas. För att alla människors vardagsliv ska fungera krävs att barn- och äldreomsorg, skolor, mataffärer och kultur finns inom 15 minuters avstånd även för dem som inte har bil.

• Bygg bort bostadsbristen och hemlösheten! Försvara allmännyttan mot utförsäljning till bostadsrätter. Nya boende- och hyresrättsformer bör utvecklas och moderna kooperativa främjas.
• Tillämpa social förtur i bostadskön. Det ska erbjudas lämpliga boendeformer och bostäder för utsatta grupper såsom psykiskt sjuka, missbrukare, nyanlända flyktingar och personer som lämnat misshandelsförhållanden.
• Bryt segregeringen i ekonomiskt bättre ställda områden och förtäta med en mångfald av upplåtelseformer.
• Bygg bort otillgänglighet – det är en prioriterad fråga som får kosta.
• Säkra den livsnödvändiga infrastrukturen genom offentlig förvaltning. Kommunikationer, energi, vatten och avlopp behöver långsiktig stabilitet med hänsyn till miljön.

Annonser

2 svar to “Schyman om segregerade rika områden, en aktiv bostadspolitik & problemen med friskolorna”

 1. maria enerud augusti 27, 2010 den 2:14 e m #

  herregud, jag har aldrig sett maria abrahamsson se så osäker ut. heja guddan! luv you

 2. Tryggve september 10, 2010 den 1:58 e m #

  Bostadspolitiken känns alltför avgränsad. Det handlar inte bara om det ska byggas hyresrätter eller bostadsrätter. Bostadsrätter medför fler problem än de som man normalt talar om. Att bo i bostadsrätt ger oftast inte mer inflytande (utom för styrelsen) än för dem som bor i hyresrätt. Boendemiljön måste förbättras, och inte minst för dem som bor i bostadsrätt (se: http://hotpot.se/php/vb/showthread.php?t=4009).

  Tanken med ägarlägenheter var god men det är med besvikelse jag kan konstatera att ägarlägenheterna inte innebär någon förbättring utan snarare bara spär på problemen.

  Idag brister regelverken på ett sätt som gör det fullt möjligt för varje styrelse i en bostadsrättsförening att dölja i princip vad de vill för medlemmarna. Det finns som regel ingen insyn och inget inflytande för den som bor i bostadsrätt, trots att man är både medlem och delägare i föreningen. Hur rimligt är detta?

  Lagar måste förändras så att bostadsrättshavare får något att säga till om i stället för den oligarki som råder i föreningarna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: