En feministisk syn på säkerhet – Björklund vill tävla med Ryssland i upprustning

30 Aug

När Folkpartiets Jan Björklund kritiserar den Ryska upprustning är hans läsning att Sverige också rustar upp sitt försvar. När vi hör denna bristande logik så är det viktigt att minnas att demokratibiståndet till Ryssland sänktes med 90 % när den borgliga regeringen tog makten 2006, för att sedan tack och lov höjas lite gran 2010. Detta är en ideologisk fråga om vad man har för syn på säkerhet och demokrati. Hur jobbar vi för nedrustning och demokrati i det krigande grandlandet på andra sidan östersjön? Hur motar vi tillbaka nazismen har ökat något lavinartat i Ryssland där man uppsaktar att 70.000 nynazister är aktiva jämfört med bara några tusen under början av 1990-talet.

Fi kräver en Feministisk syn på säkerhet:

Den globala säkerhetspolitiken är patriarkal och bygger på föreställningen om att det är män som med militära medel ska försvara kvinnor och barn. Makten är i förlängningen militär. Det militära våldet är också en del av ett globlat ekonomiskt system som företag i väst tjänar pengar på. Inom den militärindustriella sektorn styr den vapenteknologiska utvecklingen och vapensäljarna finns i den rika delen av världen, bland annat Sverige, köparna i den fattiga.

I varje land stjäl global militär upprustning pengar från social upprustning, eftersom ökade militärbudgetar ger minskade välfärdssatsningar. Stridsflygplan står mot sjukvård och skola. Militär kapprustning står mot globala satsningar på miljömål och hållbar utveckling.

Traditionellt sett har säkerhetsbegreppet och säkerhetspolitiken styrts av snäva stats- och militärperspektiv. Säkerhetspolitiken har fokuserat på att skydda staten från externa potentiella hot, främst med militära medel. Trots att säkerhetspolitiken har utvecklats och omdefinierats till att nu även handla om mänsklig säkerhet, har genusperspektivet uteblivit och kvinnors rättigheter har inte inkluderats.

Mäns våld mot kvinnor i olika former stoppar inte vid nationsgränser eller vid hemmets tröskel. Eftersom det är ett strukturellt fenomen som existerar överallt utgör det ett säkerhetspolitiskt problem. Feministiskt initiativ strävar efter att demontera hela den traditionella säkerhetspolitiken och istället fokusera på begrepp som exempelvis kroppslig integritet, frihet att agera samt kvinnors, mäns och transpersoners rätt och frihet att vara autonoma individer i livets alla faser och rum. Den konventionella definitionen av fred som enbart en situation utan militärt våld gör att patriarkalt våld mot kvinnor ignoreras. Feministiskt initiativ anser att verklig fred är mer än enbart avsaknad av krig.

 1. Fi ska verka för en utveckling av global mänsklig säkerhet, bort från föreställningar om militär säkerhet. Det förutsätter stopp för militär upprustning, stopp för vapenexport och omställning av krigsmaterielproduktionen till civil produktion.
 2. Fi ska verka för att vidga det globala säkerhetspolitiska begreppet så att också det strukturella våld som riktas mot kvinnor i vardagen innefattas.
 3. Fi ska verka för att krigsvåldtagna kvinnor ska kunna få status som flyktingar på samma sätt som människor vilka förföljs för sin tro, politiska åsikt eller sexuella läggning.
 4. Fi ska verka för att Sverige i samband med internationella insatser ska erbjuda hjälp och stöd till våldtagna kvinnor.
 5. Fi ska verka för att fler kvinnor ska finnas med i svensk internationell konflikthantering.
Annonser

2 svar to “En feministisk syn på säkerhet – Björklund vill tävla med Ryssland i upprustning”

 1. Torbjørn augusti 31, 2010 den 8:54 f m #

  Ganska gulligt. Men realistiskt ??? Ær det detta om Gudrun & Co skall framføra vid utrikesministermøtena i Bryssel om hon blir utrikesminister ? Och vad skall Gudrun gøra om inte våra grannlænder – inklusive Putin – inte gør samma som Sverige ?

  • pro september 2, 2010 den 10:03 e m #

   Jag tycker den ansvarsfulla och demokratiska vägen att gå är att öka fredsförebyggande arbetet och öka demokratiinsatserna. Det är mycket mer ”realistiskt” än att lägga massor med pengar på en militärmakt och mycket mer moraliskt än att exportera vapen och övervakningssytem till andra länder, däribland diktaturer.
   Det vore väl desutom underbart om någon åkte till bryssel (där det typ bara sitter massa gubbar i kostym) och sa att de var trötta på den här krigshetsen. Att vi ville jobba för freda och frihet från våld etc, istället för att som man försöker idag: bomba fram demokratin.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: