Ingen förändring av föräldrarförsäkringen med Rödgrön regering

31 Aug

Idag släppte de Rödgröna sin regeringsplattform där de avslöjade att de inte tänker ändra föräldraförsäkringen. Det som är förvånande med detta är att alla de rödgröna partierna påstår sig vilja utöka individualiseringen av föräldraförsäkringen. Alla partier vill det, men när de ska komma överens tillsammans så vill ingen det längre. Något som på ett slående sätt symboliserar hur feministiska frågor har behandlats i årets valrörelse.

Med det sagt finns det alltså enbart ett parti som driver en individualiserad föräldraförsäkring i valet. Från vårt valmanifest:

Individualiserad föräldraförsäkring. Idag behöver många kvinnor med små barn gå ner i arbetstid och inkomst för att få vardagen att gå ihop. Samtidigt arbetar män med små barn fler timmar än någon annan grupp i samhället. Det är dags för män att stå emot arbetslivets krav och fullt ut kräva sin del av föräldraansvaret. Det vinner alla på i längden. Arbetsgivares föreställningar om att kvinnors insatser på arbetsplatsen minskar när de får barn gör att kvinnor får lägre lön och sämre anställningsvillkor redan vid anställningen. Genom att individualisera föräldraförsäkringen strävar vi efter att förebygga förutfattade meningar om föräldraskap som något knutet enbart till kvinnor och på så sätt få en rättvisare arbetsfördelning mellan lönearbete och obetalt arbete i hemmet. En individualiserad föräldraförsäkring är ett första steg mot en rättvisare arbetsdelning både i arbetslivet och hemma. Föräldraförsäkringen måste anpassas till såväl ombildade familjer och regnbågsfamiljer som till ensamstående föräldrar.

Annonser

6 svar to “Ingen förändring av föräldrarförsäkringen med Rödgrön regering”

 1. svalin september 2, 2010 den 3:10 e m #

  Bra skrivet. SVMP har inga visioner när det kommer till feminismen, synd bara att så många, även feminister, verkar fundera att rösta på dem ändå trots detta bara för att Alliansen inte ska vinna. Skujta sig i foten gör man ändå oavsett vilket block man röstar på. SVMP råckar bara en aning mer humana, mne i botten är det samma skit.

 2. Fredrik september 6, 2010 den 7:18 e m #

  lite kul är det ju faktiskt att Lars Ohly får kritik (exempelvis här) för att inte vilja individualisera föräldraförsäkringen samtidigt som han får en hel del kritik för att vilja individualisera föräldraförsäkringen. jag försökte gå lite till källan – och se vad (v) faktiskt föreslår i konkret politik;

  http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=410&typ=mot&rm=2009/10&bet=Sf318

  jag tycker inte att motionen är så dum? om ni utgick ifrån den här typen av konkreta förslag – som redan finns på beslutsfattarnas bord – så tror jag att den feministiska diskussionen kunde nå längre än vad den gör idag – med stor fokus på diverse mer partitaktiska anklagelser?

  • fiiii september 6, 2010 den 8:17 e m #

   Lite kul att du jämför denna blogg som skrevs för en vecka sedan då Lars Ohly tillsammans med S och Mp precis kommit ut med en regeringsplattform, med en debatt som skapats dagarna efter att detta blogginlägg skrevs. Det är en debatt som skapades efter att SVT stälde Ohly mot vägen i en partiledarutfrågning och tvingade Ohly att diskutera föräldrarförsäkringen. Det han svarade då var att de inte har något förslag till skilnad från Afghanistan, förbifart stockholm och många svåra skattefrågor där de tagit sig tid att hitta lösningar och kompromiser. Men det är självklart bra att han sa att han ska driva en individualiserad föräldrarförsäkring, jag hoppas han pratar mer om det så att fler vet om att han vill det. Det handlar om oppinionsbildning, att sätta de feministiska frågorna på dagordningen. Där saknar jag allt för ofta Vänsterpartiet, tyvärr.
   /Jonas Göthner

 3. Fredrik september 6, 2010 den 8:41 e m #

  Min poäng var egentligen – att man i exempelvis riksdagsmotioner, som den jag länkar till – kan se hur partier driver politik, bortom ”valpropaganda lika billig som reklam”. och om man är intresserad av sakfrågan – att individualisera föräldraförsäkringen – så tror jag att man vinner mer på att i diskussionen utgå från det politiska arbete som i det här fallet (v) redan drivit i många år – och kanske göra det ännu bättre. att istället så hårt som möjligt kritisera det enda parti som slagits för frågan – och som nu också hånas i media, bloggar etc för att driva en så fånig fråga – det bidrar inte till att utveckla den feministiska diskussionen.

  • fiiii september 6, 2010 den 9:27 e m #

   Vänsterpartiet ska ha cred för att de slåss för feministiska frågor bättre än de andra riksdagspartierna.
   Men just därför är det så mycket jobbigare att se just dom strunta i viktiga feministiska frågor. Som det ser ut nu röstar många på dom för att de är det alternativ som sitter i riksdagen som är bäst. När vi i Fi försöker lyfta fram en feministisk politik som utmanar och pressar Vänsterpartiet och alla andra partier bemöts ofta sådan kritik med att vi ”splitrar vänstern/feminismen” eller att kritiken måste vänta för nu är det ett känsligt läge. Men i den retoriken så är det nästan alltid ett känsligt läge, feminismen ska alltid vänta. Att klaga bidrar inte till den feministiska diskutionen säger du. Men hur länge ska vi vänta tysta på att Vänsterpartiet skärper sig?
   Att granska är att bry sig. Om vänsterpartiet släpper positionerna i feministiska frågor blir det än svårare för Fi som blir ensamma med att disktuera dom. På samma sätt blir det lättare för Vänsterpartiet att driva feministiska frågor om de har Fi som en blåslampa.
   Tillsist: deras motion är många gånger bra. Varför pratar dom inte mer om den? varför pratar deras egna utformade reklamkampanjer inte om detta?

   Och lite cred till Sossarna, som idag säger mycket bra saker men som inte vågar ge besked i föräldrarförsäkringen:
   http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/ylva-johansson-kd-vrider-jamstalldheten-bakat_5263633.svd

   /Jonas Göthner

   • Fredrik september 7, 2010 den 3:40 f m #

    Jo, men det är ju lite det jag menar. Pressa (v) utifrån den politik de för – i riksdagen, i EU-parlamentet, i kommuner etc – inte utifrån vad som sägs eller inte sägs i valbroschyrer (det är faktiskt ganska ointressant i sammanhanget, i slutändan är det de politiska reformerna som räknas). Då kan den feministiska politiken utvecklas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: