15 hemlösa fick boende, 2982 lever i hemlöshet i Stockholm

1 Sep

För att få bort hemlösheten har det nya projektet ”Bostad först” lanserats. Det är ett bra program som gör det möjligt för människor att få bostad även fast de har missbruk, tidigare har det ställts hårda krav på att man först ska ta sig ur missbruket för att få ordentligt stöd. Projektet ”Bostad först” menar att människors missbruk och andra sociala problem kan lösas lättare om personen först har bostad och en tryggare tillvaro. Det är ett vettigt projekt som lanseras som ett ”paradigmskifte”, men tyvärr så är det bara 15 av Stockholms 2982 hemlösa som fått ta del av programmet.

Men att lansera nya program räcker inte om man vill få bort all hemlöshet, det krävs att de satsas resurser som går till fler än 15 personer. Resurserna har kontinuerligt dragits ner för de som arbetar med hemlösa och missbrukare i Stockholm och särskilt kvinnor är utsatta för sexuellt våld när de tvingas till hemlöshet. Bostadsbristen och hemlösheten är båda ett resultat av en bostadspolitik anpassad efter familjer som har råd att betala. Vi måste bygga bort bostadsbristen och försvara allmännyttan mot utförsäljning till bostadsrätter. Nya boende- och hyresrättsformer behöver utvecklas och moderna kooperativa främjas.

Vi behöver också ha social förtur i bostadskön precis som ”Bostad först” föreslår men det bör utökas till fler grupper. Det ska erbjudas lämpliga boendeformer och bostäder för utsatta grupper såsom psykiskt sjuka, missbrukare, nyanlända flyktingar och personer som lämnat misshandelsförhållanden. För att kunna erbjuda detta måste vi bygga hyresrätter. Det är bostadspolitiken som är problemet, hemlöshet och bostadsbrist är symtomet.

Annonser

2 svar to “15 hemlösa fick boende, 2982 lever i hemlöshet i Stockholm”

 1. nya flickrummet september 1, 2010 den 1:23 e m #

  Jag önskar jag hade hundratals röster som jag kunde ge till er! Vem hjälper de hemlösa med att fixa fram röstkort förresten? De kan behöva hjälp med de så att de kan rösta…

 2. Tryggve september 9, 2010 den 6:20 e m #

  Bostadspolitiken känns alltför avgränsad. Det handlar inte bara om det ska byggas hyresrätter eller bostadsrätter. Bostadsrätter medför fler problem än de som man normalt talar om. Boendemiljön måste förbättras, och inte minst för dem som bor i bostadsrätt (se: http://hotpot.se/php/vb/showthread.php?t=4009).

  Tanken med ägarlägenheter var god men det är med besvikelse jag kan konstatera att ägarlägenheterna inte innebär någon förbättring utan snarare bara spär på problemen.

  Idag brister regelverken på ett sätt som gör det fullt möjligt för varje styrelse i en bostadsrättsförening att dölja i princip vad de vill för medlemmarna. Det finns som regel ingen insyn och inget inflytande för den som bor i bostadsrätt, trots att man är både medlem och delägare i föreningen. Hur rimligt är detta?

  Lagar måste förändras så att bostadsrättshavare får något att säga till om i stället för den oligarki som råder i föreningarna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: