Om inte nu, när? Det är dags för en feministisk revolution!

8 Sep

Ny Sifo-undersökning visar att var tredje väljare, 33 procent, kallar sig feminist. Ännu fler, 46 procent, tycker att det vore bra om Fi kom in i riksdagen. Och hela 15 procent kan tänka sig att rösta på Fi. De som på valdagen taktikröstar för en rödgrön seger – men som egentligen vill se oss i riksdagen – fullföljer en klassisk tradition att låta höger-vänsterdimensionen gå före feminism, antirasism och hbtq-rättigheter. På det sättet placeras de feministiska kraven än en gång i väntrummet.

För den som tänker att de rödgröna ändå är feminister, antirasister, socialister, hbt-vänliga, och ett ”tryggare” alternativ, så måste jag tyvärr upplysa om att deras regeringsplattform är ganska tom på radikalt innehåll vad gäller allt detta. För de som säger att man inte vet ”vart man har” Feministiskt initiativ när det kommer till klassfrågan så kan det vara på sin plats med ett upplysande om att Fi benämner klass flera gånger i sin valplattform, medan de rödgröna inte nämner klass en enda gång i sin. De rödgröna pratar inte heller om resursfördelning, eller om rasism, eller om papperslösas situation, eller om transpersoner, eller om homofobi, eller om regnbågsfamiljer, inte ens om individualiserad föräldraförsäkring och arbetstidsförkortning. Att taktikrösta på de rödgröna är att legitimera en politik som marginaliserar extremt viktiga politiska frågor till förmån för en urvattnad politik som alltmer närmar sig mitten. Att rösta för det ”trygga” framför det radikala kallas konservatism. Jag blir förbluffad över alla som annars talar sig varma om feminism, queer och antirasism för att när det väl gäller svika det enda parlamentariska alternativet som tar dessa frågor på allvar. Inget annat parti än Feministiskt initiativ lyfter fram flyktingamnesti som en valfråga. Det om något är en fråga som handlar om liv eller död, men som verkar sakna betydelse i årets valdebatter, och då kan man bara gissa hur tyst det kommer bli inne i riksdagen.

För den som ändå tvivlar på våra möjligheter att nå fyraprocentsspärren kan lite konsumentupplysning vara på sin plats: Om vi får mer än 2,5 procent får vi partistöd under de kommande fyra åren, något som dramatiskt skulle förbättra förutsättningarna för ett parti som hittills helt har förlitat sig på gåvor och medlemsavgifter. Och varje decimal uppåt eller nedåt – även under riksdagsspärren – påverkar våra möjligheter till feministisk opposition. Ett lågt valresultat kommer att tas till intäkt för fortsatt negligering av våra frågor i politiken. Omvänt innebär ett valresultat i närheten av fyraprocentsspärren att såväl medier som etablerade partier tvingas att ta oss på allvar. 
 
Slutligen – för den som verkligen vill rösta taktiskt kan spekulerandet om olika valutgångar vändas ytterligare ett varv: Tänk om alltför få röster på Feministiskt initiativ leder till att vi missar fyraprocentsspärren med minsta marginal, samtidigt som de rödgröna inte på egen hand kan bilda majoritet i riksdagen? I det läget skulle kanske några ångra att de inte agerade ”syster fyra procent” genom att rösta på Feministiskt initiativ. Med knappt två veckor kvar till valet behöver vi mobilisera alla krafter som finns, och varje röst är betydelsefull.

Sprid denna information på alla sätt du kan, sprid att du stödjer oss och få fler att våga, så kan vi få till stånd en feministisk revolution på valdagen istället för ett bevarande av blockens konservatism!

Sissela Nordling Blanco,
Kandidat till riksdag, kommun och landsting (Stockholms stad & Stockholms län)

Annonser

5 svar to “Om inte nu, när? Det är dags för en feministisk revolution!”

 1. Fredrik september 8, 2010 den 6:37 e m #

  I de borgerliga partiernas valmanifest förekommer jämställdhet 14 gånger, mot bara 4 i feministiskt initiativs.

  • j september 9, 2010 den 12:57 f m #

   Vi använder oftare ordet feminism som bättre visar på en ideologi. Jämstäldhet kan används för att kräva mer kvinnor i militären, feminism kräver en nedrustning. Därför är det inget negativt att borgarna vann just det ordet.

 2. julia september 9, 2010 den 1:45 f m #

  och?? moderaterna kallar sig för ett arbetarparti. alliansens är inte känd för sin jämställdhetspolitik osv osv

 3. Torbjørn september 9, 2010 den 1:54 e m #

  Det ær før mig en gåta hur antalet gånger som X, Y eller Z næmns skulle beskriva innehållet i politiken. Det gæller från vænster till høger. Feministiskt initiativ ær – som de gærna erkænner – radikalfeministsikt, dvs. målet helgar medlen. Både i mål och i medel har FI mycket gemensamt med andra socialistiska eller kommunistiska ideer, dvs. de utopiska drømmarna om det klassløsa/kønløsa (queer) samhællet. Tyværr har historien visat oss att utopiskt styrda samhællen gærna glømmer eller førtrycker individens egna drømmar nær dessa inte stæmmer øverens med Den Stora Utopin.

  Men enthusiasmen ær det inget fel på !

 4. Love september 9, 2010 den 4:04 e m #

  bra text. alltid skönt att få råg i ryggen vad gäller argument & anledningar. jävligt intressant att se den semantiska jämförelsen mellan valplattformerna. jag tycker det ger en bra fingervisning om vad som prioriteras. heja fi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: