Mäns våld mot kvinnor & hatbrott måste erkännas som politiskt våld

11 Sep

Våldet och hoten om våld som kvinnor, hbt-personer, romer, muslimer och icke-vita lever med i och utanför sina hem inskränker människors möjlighet att bedriva politisk verksamhet och hotar därmed demokratin. Idag osynliggörs våldet och behandlas som en så självklar del av samhället att det sällan diskuteras som ett demokratiskt problem. Våldet i nära relationer, hatbrotten, exploatering av papperslösa på arbetsplatser och utvisningar av asylsökande är några exempel på våld som tillåts fortgå av en slapp och ibland uppmuntrande regering. Detta är ett normaliserat våld, ett våld som är en självklar del av vårt samhälle som det ser ut idag.

Det våld som däremot mycket riktigt erkänns som politiskt våld är det i jämförelse extremt ovanliga våldet mot rasister. Det går givetvis inte att försvara våldet och det ska inte förringas, men det går inte heller att försvara medias totala ointresse för det våld som drabbar de som redan ligger ner. 

dn, svd, aftonbladet, expressen, Per Gudmundson
Annonser

24 svar to “Mäns våld mot kvinnor & hatbrott måste erkännas som politiskt våld”

 1. Magnus II september 11, 2010 den 9:37 e m #

  Under år 2009 stod männen för en tredjedel av alla anmälningar som gällde grovt våld från nuvarande eller tidigare partner (brottskod 9353 och 9355). BRÅ gör även bedömningen att det är en relativt liten könsskillnad när det gäller utsatthet för relationsvåld.
  Således bör väl även kvinnors våld mot män betraktas som politiskt våld?

  • fiiii september 11, 2010 den 10:04 e m #

   Män står för 90 % av allt våld i samhället. Mäns våld mot kvinnor handlar om det våldet som män utför mot kvinnor för att upprätthålla de patriarkarla maktstrukturer som finns i samhället. Våldtäkt är ett sådant exempel, som är en av våra viktigaste valfrågor i år.
   När det kommer till våld i nära relationer så glömmer du att det även finns samkönade par som uppmärksamamts väldigt bra senaste åren av bland annat Carin Holmberg.

 2. Staffan VI september 11, 2010 den 10:20 e m #

  Citat: ”Mäns våld mot kvinnor handlar om det våldet som män utför mot kvinnor för att upprätthålla de patriarkarla maktstrukturer som finns i samhället”.

  I de fall där män eller kvinnor blir misshandlade av sina partners, råder givetvis en maktobalans i förhållandet. Men BRÅ avfärdar teorin med patriarkarla maktstrukturer som orsak till partnervåldet, och anser istället att det är psykosociala orsaker som leder till partnervåld.

  Citat: ”När det kommer till våld i nära relationer så glömmer du att det även finns samkönade par som uppmärksamamts väldigt bra senaste åren av bland annat Carin Holmberg.”

  Så är det. Men när män slår kvinnor, kvinnor slår män, och samkönade slår varandra i likartad omfattning, är det svårt att se att en patriarkarla maktstrukturer skulle vara orsaken till våldet.

  • fiiii september 11, 2010 den 10:38 e m #

   Jag försökte uppmärksamma dig på att jag inte skriver att mäns våld mot kvinnor är samma sak som våld i nära parrelationer. Mäns våld mot kvinnor är ett våld som finns även utanför parrelationer. Sedan skriver jag faktsik bara Våld i nära relationer, så jag tror du missuppfattat vad jag skriver. Diskutionen om vad man ska kalla våldet i nära parrelationer för är låååång. Är det ”Mäns våld mot kvinnor och våld i parrelatioern” eller ”Våld i nära parrelationer” eller är det något annat. Jag själv håller nog med Carin Holmberg som går igenom begreppen i en artikel i Bang i våras:
   http://bang.se/artiklar/2010/vad-ska-man-kalla-ett-slag-i-hemmet-2010-06-21
   /Jonas Göthner

   • Staffan VI september 11, 2010 den 10:45 e m #

    Hej Jonas!

    Rubriken lyder: ”Mäns våld mot kvinnor …”
    Ingressen lyder: ”Våldet och hoten om våld som kvinnor …”

    Det är lätt att få uppfattningen att du fokuserar på mäns våld mot kvinnor. :) ;)

    Har tidigare läst artikeln i Bang och tycker att Carin tar upp ett viktigt ämne. Man måste se partnervåldet i sin helhet om man ska lyckas bekämpa det. Man kan inte enbart fokusera på mäns våld mot kvinnor, utan måste ta ett helhetsgrepp över partnervåldet och se andra problemorsaker än patriarkarla maktstrukturer och könsmaktsordningar.

 3. Staffan VI september 11, 2010 den 10:21 e m #

  Sorry, glömde att rätta upp min signatur.
  MagnusII = Staffan VI

 4. Pether september 11, 2010 den 11:02 e m #

  Kvinnor slår män i MINST lika hög grad som det motsatta. Enligt amerikanska studier är det oftast KVINNAN som slår första slagen. Och i förhållanden där partnervåld förekommer är det oftast BÅDA som slår.

  Det finns HUNDRATALS studier som visar på att alla slår alla.
  Det existerar INGA studier som visar på att något patriarkat skulle existera eller skulle vara någon grund för ‘mäns våld mot kvinnor’. Feministiska åsikter räknas ICKE som studier.

  Feminister vägrar helt och hållet att erkänna att män blir slagna av sina partners i MINST lika hög grad. Det skulle gå emot deras ideologi som säger att kvinnor ALLTID är offer, och ALLTID talar sanning. Pga denna extrema ideologi sipprat in i samhällets rättssystem råkar många män illa ut, endast pga deras kön.

  Feminister vägrar på samma grund att erkänna att det förekommer falska anklagelser om våldtäkt ifrån kvinnor. Trots att studier visar på en gigantisk sådan förekomst. Finns studier som visar på hela 60% falska anklagelser, när det gäller vårdnadstvister så är siffran hela 95%. Trots detta vill Feminister att män döms endast på en kvinnas ord, en kvinna skulle ju aldrig ljuga.

  Pga kvinnor alltid ses som offer kommer de undan brott som män skulle ha blivit fällda för. Ifall de skulle bli åtalade får de en enorm straffrabatt.

  Feminister är inte intresserade av jämställdhet eller ett demokratiskt samhälle.

  • fiiii september 12, 2010 den 7:04 e m #

   Ge oss en enda källa som bekräftar dina påståenden. Det du skriver är bara eget påhitt

 5. Mrhama september 12, 2010 den 1:12 f m #

  Sänk tonfallet för helsike. Tror du på allvar att män njuter av att vara onda? Tror du internerna njuter av att sitta i fängelse halva livet och inte får ett normalt liv? Tror du att världen blir bättre av att göra livet ännu svårare för våra medmänniskor i stället för att ge dem det stöd de behöver i stället för genuspedagogik och annan pseudovetenskalig smörja? I relationer är det 50/50 mellan könen, men det är som vanligt bara männens våld som är problemet, inte allt våld. Inte heller verkar det vara ett problem att män är dem som oftast blir utsatta av våld i exempelvis krogköer, men också totalt.

  Du missar det största våldet av dem alla: statens våld mot medborgarna i form av skatt. Betalar man inte skatten kommer pistolbeväpnade personer och slänger sig i en bur. Gör du motstånd blir du skjuten. Det är så lätt att missa det stora när man kollar på det lilla. Samma skatt används sedan för att skicka svenskar på morduppdrag i länder på andra sidan jorden. Det är lite lustigt att staten ska skydda oss från våld genom att stjäla pengar och skickar trupper till andra sidan jorden i ett krig som har som uttalat syfte att undergräva de västerländska ekonomierna enligt uttalanden från Talibanerna.

  • fiiii september 12, 2010 den 7:10 e m #

   Jag tycker jag nämner statligt våld när jag nämner utvisningar och papperlösas situation. Men visst är fängleser också hemska, även där vet vi ju att icke-vita bedöms hårdare i alla processer från att polisen tar upp en anmälan till att domaren dömmer en dom. Kriget i Afghanistan är även det något hemskt som vi måste lösa genom satsning på humanitärt bistånd och sattsningar på demokrati. Sverige måste vara mer närvarande i Afghanistan, men inte kriga. Genuspedagogik är toppen, vet du vad det handlar om? det är att behandla människor utifrån vem de är och inte utifrån könsstereotyper.
   mvh Jonas Göthner

   • Pether september 12, 2010 den 7:14 e m #

    ”Genuspedagogik är toppen, vet du vad det handlar om?”

    Genuspedagogik är ren feminism. Ett av de största hoten mot det civiliserade samhället vi har idag.

 6. Niklas september 12, 2010 den 2:50 f m #

  Ganska långsökt att påstå att våldstyperna som radas upp skulle ”[inskränka] människors möjlighet att bedriva politisk verksamhet”. Det är knappast som regel politiska åsikter som är anledningen till det våldet.

  Det är det däremot när det gäller våld mot sverigedemokrater (som inte alls är ”extremt ovanligt” även om det sällan skrivs om det i media) och just därför också ett klart hot mot demokratin.

  • Alex september 12, 2010 den 6:40 e m #

   Fi skapades av en folkrörelse där alla människor är viktiga. Att många inte kan delta i detta politiska arbete för att de lever under hot från sin partner. För att de kvinnor tjänar 4700 kronor mindre än män i månaden. Eller för att de är hbt-person som lever under hot om våld från homofober & transfober. Eller är papperslös eller har inte svenskt medborgarskap och har därför inte rätten att ställa upp i politiska val.
   Detta är ett demokratiskt problem som i högre utsäträkning påvärkar Fi, vänsterpartiet och andra partier som har många personer från marginaliserade grupper i sitt parti.

   • Pether september 12, 2010 den 6:42 e m #

    Fortsätt att inbilla dig det, är nog bättre för ditt psykiska välbefinnande än att vakna.

 7. andersson september 12, 2010 den 8:12 f m #

  En man som kandiderar för Sverigedemokraterna misshandlades på fredagskvällen i Malmö. Han överfölls i sin lägenhet av två maskerade män som, enligt uppgift, skar ut ett hakkors i pannan på honom.

  • Alex september 12, 2010 den 6:41 e m #

   Det är hemskt. Vad har det med saken att göra?

 8. Hmm september 12, 2010 den 9:06 f m #

  Måste man skiva en artikel som en omsvepande ordalag förminskar en politisk illgärning bara för att man inte erkänner just den grenen av politik? Uselt

 9. Alex september 12, 2010 den 6:43 e m #

  Så här står det:
  ”Det går givetvis inte att försvara våldet och det ska inte förringas, men det går inte heller att försvara medias totala ointresse för det våld som drabbar de som redan ligger ner.”
  På vilka sätt förminskas något våld?

  • Pether september 12, 2010 den 6:45 e m #

   ”Våldet och hoten om våld som kvinnor, hbt-personer, romer, muslimer och icke-vita lever med i och utanför sina hem”

   Vart är män och speciellt vita män?

   • Alex september 12, 2010 den 6:59 e m #

    Det som skrivs är att våldet mot vita män ses som poltisiskt våld men att våld mot andra grupper inte gör det, därav uppräknandet av personer som inte är vita heterosexuella, kristna/ateist män

 10. Pether september 12, 2010 den 7:11 e m #

  Det är snarare våld mot just de grupper ni radar upp som ses som politiskt. Våld mot vita män märks inte av samhället, speciellt inte våld från kvinnor mot vita män.

 11. fiiii september 13, 2010 den 2:46 e m #

  Hej alla!
  Vill bara en gång till påpeka att överfallet mot Sd är hemskt, ren tortyr var det. Det denna text handlar om är att ett våld som är mycket vanligare och som hindrar många fler från att delta i politiska samtal inte får samma upmärksamhet. Det är ingen kritik mot mediabevakningen av våldet mot Sd.
  /Jonas Göthner

 12. Pether september 13, 2010 den 3:45 e m #

  ”Källan är totalt omöjlig att kontrolera. Det kan likaväl vara du som skapat denna slarviga hemsida”

  Översatt från feministtrams till verkligheten:

  FI: Ööööööööh!

  Visar bara tydligt att FI har en helt annat syn på fakta och vetenskap.
  De tar endast bloggar som fakta, bloggar som skrivs av feminister. Allt annat är lögn och ‘omöjligt att kontrollera’.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: