Hur kunde det gå så illa? Tid för självrannsakan och protester

20 Sep

Vi fick ökade inkomstskillnader mellan kvinnor och män, sjuka och arbetsföra, arbetslösa och arbetande. Vi fick utförsäkringar. Vi fick statligt stöd för ökad exploatering av invandrade kvinnor genom RUT, ökad användning av bemanningsföretag och ett skadeskjutet fack. Vi fick ökad arbetslöshet, även den rasifierad och genusifierad. Vi fick en hårdare flyktingpolitik och en totalhavererad utrikespolitik där Sverige gick ut i krig. Fyra år har vi levt med detta. Nu valdes de om och dessutom valdes rasistpartiet in. Hur kunde det gå så fel?

Nu börjar en lång självrannsakan inom Feministiskt initiativ, vänsterpartiet, socialdemokraterna och förhoppningsvis även inom Miljöpartiet som visserligen fick höga siffror men är en del av förlorarna då vinnarna är rasister, patriarker och högern.

Gudrun Schyman förklarar Sverigedemokraternas framgång dels med det enkla konstaterandet att rasismen är stark i Sverige och dels med blockpolitikens enfald. När sju partier startade samarbeten och blev två block som sedan stred så hårt om mittenväljarna att de nästan liknar ett enda stort parti så fanns det utrymme för nya partier att slå sig fram. När ideologin försvann kom populismen in.

Daniel Poohl från Expo gör en liknande analys, men betydligt mer utförlig.

Parvin Ardalan beskriver den sexistiska hetsjakten mot Mona Sahlin. Många skriver om högerrevolutionen och den falska arbetar-retoriken som är en verbal våldtäkt mot alla undersköterskor. Anonyma journalister skriver om hur borgarpropagandan inte bara genomsyrar ledarsidorna utan även det redaktionella materialet. En rad organisationer mot diskriminering protesterar mot att 100 000 människor som är folkbokförda i Sverige inte fick rösta i valet enbart för att de är födda i fel land. Andra protesterar mot att ytterligare tiotusentals papperslösa inte får rösta. Vänsterpartiet protesterar mot att hemlösa inte får tillgång till sina röstkort.

Valanalysen och självrannsakan kommer fortsätta och vi måste lyfta upp den antirasistiska, feministiska och demokratiska dimensionen. Tillsvidare ses vi på gatorna i protester mot den skit som valts fram.

Annonser

6 svar to “Hur kunde det gå så illa? Tid för självrannsakan och protester”

 1. svalin september 21, 2010 den 12:31 e m #

  När det gäller självrannsakan har det stösta problemet för F! varit att man fått lite utrymme i media och för sina frågor. vare sig jämställdhet eller antidiskriminering,frågor som F! är bra på, har diskuterats. Dessutom är det svårt för ett nytt parti att etablera sig.
  kampen går vidare.

  • fiiii september 26, 2010 den 3:51 f m #

   Sant! Men jag efterlyser någon som kan gå igenom detta nogranare än så. och framförallt komma med ideer hur vi gör om 4 år när nästa val kommer. Vi hade en väldigt bra valanalys efter valet 2006. jag vill se en sådan, men som tydligare utgår från frågan: Hur gör vi det bättre nästa val? Behöver vi tänka om, eller är det bara så att detta ska få ta tid, att det dröjer massa år innan våra frågor tas på allvar. Hur bemöter vi blockpolitiken och tystnaden kring antidiskrimineringsfrågor?

 2. Torbjørn september 21, 2010 den 3:31 e m #

  Problemet ær – før mig som borgelig heterosexuell småbarnsfar som dessutom røstade på alliansen (!) – ær att vi inte kænner igen oss i den verklighetsbild som FI/Vænstern målar upp. Det ær ju inte sjælvændamål att ha en klasskonflikt, eller ? I den bæsta av værldar (ja, vi kan vara utopistiska vi också) ær vi alla småkapitalister. Vi ær all delægare i våra føretag eller har motsvarande inflytande om vi arbetar i offentligt ægda organisationer. Dærigenom ær vi med och utser (och belønar) våra chefer. Och vi ær alla med och delar på øverskottet, i form av løn eller utdelning.

  Jag skulle vilja rekommendera att FI och Vænstern går samman igen. Gudrun ær – otvetydigt – mycket begåvad, men det måste till ett ”Post-Gudrun-scenario” också. Då kommer Feminismen som idé att få mycket større inflytande, æven om just FI som parti/organisation skulle førsvinna.

  • Alex september 21, 2010 den 10:57 e m #

   De visioner som du har, som fick dig att rösta borgligt, ser jag inte skymten av när det kommer till regeringens konkreta politik. Jag ser inte att arbetare får del av produktionsmedlen, på vilka sätt menar du att det skett genom bemaningsföretag, jakten på facken och subventioner till hushållsnära tjänster? Och inkomstskilnaderna har inte varit så stora som de är nu i modern tid, så det stämmer inte att vi ”delar på överskottet, i form av lön eller utdelning.”

 3. Torbjørn september 22, 2010 den 7:19 f m #

  Utopin bygger på att vi alla blir delægare i våra respektive føretag så långt de nu gårgemensam. Då førsvinner konflikten mellan arbete och kapital. Då sitter vi alla i samma båt. Och fack och arbetsgivare kan gøra upp i lugn och ro hur mycket av eventuellt øverskott skall gå till arbetarna i form av løneøkningar och hur mycket skall gå till arbetarna i form av utdelning på aktier. Før nærvarande finns det sådant gemensamt intresse i form av ett stort fondsparande. Hælften av alla svenskar har sparande i olika aktiefonder. Då sitter vi alla i samma båt. Det vore ænnu bættre i min mening om samma personer också kunde bli direkta aktieægare och gøra sin røst hørd på bolagsstæmmor. Och att underlætta fær fler personer – t.ex. i offentliga sektorn – att bli delægare eller på annat sætt få inflytande och avkastning på sin insatta arbetsinsats.

  Men jag erkænner gærna att min utopi skiljer sig ganska kraftigt från vænsterns. Lycka till i framtiden !

  • fiiii september 22, 2010 den 1:49 e m #

   Anledningen att så många har aktiefonder är för att pentinosfonderna är aktier. Människor tvingas att bli aktieägare, det är inget val som folk gjort och det är inget som gör att folk har mer makt över företagen. Faktum kvarstår, människor har fått mindre inflytande över sina arbetsplatser då den borgliga regeringen attackerar arbetarnas rättigheter genom tex bemaningsföretag. /Jonas Göthner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: