Fri rörlighet en mänsklig rättighet

4 Okt

Den globala ekonomiska krisen och tuffare lagar har slagit hårt mot de ecuadorianska migranterna i Europa och USA. Det säger Giaconda Herrera som forskar om migrationsströmmar på universitetet FLACSO i Ecuador. Ecuadors migrationsminister Lorena Escudero kritiserar också kriminaliseringen av migranter:

– Kriminaliseringen av migrationen måste bekämpas av alla som tror på den mänskliga rättigheten till fri rörlighet och som ser på migration som en livsmöjlighet och inte som ett brott. Brottet begås istället av staten, om den förvägrar en person dennes grundläggande rättigheter, sade hon på en presskonferens i samband med den nya lagen.

(Läs mer om ecuadorianska migranters situation här)

Tänk om Sverige kunde få en migrationsminister som uttryckte sig så. Istället verkar det vara helt ok enligt de båda blocken att papperslösa i Sverige varken får vård, rösträtt, skydd mot våld eller sexuella övergrepp.

Anna Gavanas har forskat på vita och svarta hushållsnära tjänster och upptäckt att det finns en efterfrågan efter just rättslös arbetskraft, där bland annat många papperslösa kvinnor som städar ofta utsätts för sexuella övergrepp och kränkningar.

(Läs mer om Anna Gavanas forskning här eller se ABC nyheterna på SVT play)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: