Iranska kvinnors stöd till tunisiska feminister

1 Feb

Vi är solidariska med de tunisiska kvinnorna:

Tunisiska folket har överraskat världen med att inte tveka med att kräva sina rättigheter och rätten till självbestämmande. Som resten av världen har kvinnorättsaktivister observerat utvecklingen i Tunisien, i synnerhet kvinnorna som med passionerat engagemang har deltagit i det svåra arbetet för att bygga upp ett demokratiskt system som garanterar mänskliga rättigheter.

Vi är mycket intresserade av arbetet för jämställdhet mellan kvinnor och män. Vi vet att kvinnorätts aktivister i Tunisien inte har glömde sitt huvudämne som är att kämpa för kvinnornas rättigheter. Kvinnorättsaktivisterna i Tunisien bör veta att det de åstadkommer och arbetet de gör för att uppnå demokrati och jämställdheten, har en viktig roll och effekt på hela regionen och kan användas som modell för alla oss, eftersom varje seger för de tunisiska kvinnorna är en seger för alla nationer i regionen och för alla kvinnor i muslimska länder.

I dag är vi liksom folket i Tunisien mycket hoppfulla. Vi hoppas att nyckelpersonerna inte kommer att kompromissa om kvinnornas rättigheter och att kvinnorna är fullständigt delaktiga i processen av demokratiseringen av Tunisien.

Vi hoppas att de tunisiska medborgarna inte ska nöja sig med att få kvinnors grundläggande rättighet tillgodosedda, utan även arbeta med lagstiftning för att garantera jämställdheten mellan Kvinnor och män och deras möjlighet at delta i det politiska livet. Vi hoppas att det tunisiska folkets seger inspirerar alla nationer och alla folk i vår region för att ta initiativ som garanterar folkets styre kvinnornas rättigheter och jämställdheten mellan medborgarna.

Uppropet är skrivet av 155 feminister i Iran som även var ledande i de massiva demonstrationerna för demokrati i Iran. Det organiserade även den uppmärksammade kampanjen “En miljon underskrifter för ändring av diskriminerande lagar” som lyfte fram mäns och kvinnors lika rättigheter som ett allmänt krav i samhället och trycka på de lagstiftande församlingarna för att driva igenom kvinnors krav. Aktivisterna inom kampanjen gick från hus till hus och talar med kvinnor i parker och frisersalonger om hur lagarna påverkar deras liv och att det är möjligt att kräva att de ändras.

Annonser

2 svar to “Iranska kvinnors stöd till tunisiska feminister”

  1. Maria Enerud februari 2, 2011 den 8:55 f m #

    hopp!

  2. Kenneth februari 3, 2011 den 11:45 e m #

    Jämställdhet kan aldrig uppnås i något samhälle där religion och politik blandas ihop.
    Oavsett religion. Kan nån ge ett positivt exempel, so fine, men jag tror inte det finns.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: