Feminister & queera om Israels ockupation

19 Mar

Debatten om hur man ska förhålla sig till den Israeliska ockupationsmakten och den globala bojkottkampanjen (BDS) har tänt till bland feminister och queera. Nystartade Queers Against Pinkwashing göteborg skriver att:

Ett sätt som Israel försöker snygga till sin image är genom så kallad rosatvätt – pink washing. Genom att framställa sig som ett HBTQ-vänligt land – i total motsats till ”Den homofoba arabvärlden” tvättar Israel bort de brott mot mänskliga rättigheter som dagligen begås och framstår stället som ett demokratiskt land där alla är lika mycket värda. Gay, glad och homovänlig låter helt enkelt bättre än att bygga en apartheid-mur, demolera palestinska hem och att avrätta människor– både vuxna och barn – på ockuperad mark.

De flesta parter i debatten verkar vara mer eller mindre överens om denna verklighetsbeskrivning, debatten handlar snarare om vilka strategier som fungerar och hur vi ska kombinera ett motstånd mot såväl ockupationen som Europas växande anti-semitism. Queers Against Pinkwashing GBG, International Solidarity Movement (ISM) GBG och Nätverket Isolera Israel GBG har i en debattartikel till Bang protesterat mot att de publicerat en ”oreflekterad artikel” om Porn Fest i Tel Aviv som bryter mot bojkottkampanjen (BDS). Avgående chefredaktören Lawen Mohtadi försvarar publiceringen av artikeln som i sin tur får ett svar av Arash Hakimnia.

Queers Against Pinkwashing har även på sin hemsida en rad länkar till bland annat palestinska queera organisationer, Judith Butler skriver att: ”No, it’s not anti-semitic” och Naomi Klein menar att ”The best way to end the bloody occupation is to target Israel with the kind of movement that ended apartheid in South Africa”. Det finns med andra ord gott om text att gräva ner sig i, debatten fortsätter.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: