Ny politik för hiv-prevention

29 Mar

De flesta människor som lever med hiv har blivit smittade genom sexuella kontakter. Insatser för att möta hiv-epidemin måste därför innehålla sexualundervisning, kondomanvändning och jämställdhet. För att minska spridningen av sexuellt överförbara sjukdomar krävs det att alla inblandade tar ansvar för att ha säkrare sex. Prevention verkar bäst om det ses som ett gemensamt ansvar som inte åläggs enskilda grupper. Trots det så har Sverige en av världens hårdaste smittskyddslagstiftningar som stigmatiserar hivpositiva istället för att sträva efter att minska spridningen av hiv. Det stigma som ännu omgärdar hiv är kränkande för den som lever med hiv och utgör ett hot mot god prevention. Lagen skapar även en rättslös situation för personer som bär på hiv-viruset som av smittskyddsläkaren kan dömas till tvångsvård på i princip obegränsad tid. Utfallet av lagen visar på den diskriminering som genomsyrar sjukvården då den enbart används mot icke-vita personer, prostituerade och missbrukare.

– Fi ska verka för att öka resurserna till hiv-preventiva insatser och arbetet för att minska stigmatiseringen av hiv-positiva.
– Fi ska verka för att informationsplikten avskaffas och att möjligheten att spärra in hiv-positiva för tvångsvård ska avskaffas

 

Mer läsning: Noaks Ark, RFSL hälsa, RFSU om HIV och om sin politik kring HIV. Anna Hellgren: HIV är allas ansvar, RFSL: Sverige måste följa grannländerna och se över kriminaliseringen av hiv, och en bra genomgång av debatten med länkar till artiklar från ”båda sidorna” skriven av RFSL´s ordförande Ulrika Westerlund: Informationsplikt sätter fel fokus. Kom även ihåg att testa dig regelbundet!

Annonser

2 svar to “Ny politik för hiv-prevention”

 1. Bo mars 30, 2011 den 10:37 f m #

  Det är helt fel. Om jag har sex med nån som är smittad vill jag veta det och lagen som den ser ut idag ger iallafall en större möjlighet att personen berättar än utan den.

  • fiiii mars 30, 2011 den 12:02 e m #

   FN´s aids-organ (UNAIDS), Svensk och internationell forskning är helt överens. Svenska smittskydslagen ökar smittspridningen. Sverige har en av världens hårdaaste lagar och alla sakkunniga är överens om att det är dåligt. Ändå håller Sverige fast vid lagen.
   De flesta som får hiv får det från någon som själv inte vet om att den har hiv. Därför måste vi fokusera på hiv-prevention som fokuserar på alla människor, inte bara på de som är hiv-positiva. RFSL´s kampanjande för att inte ta sperma i munen är ett sådant strålande exempel. Faktum är att det inte finns något exempel på någon som smittat hiv genom oralsex om personen som är hiv-positiv tar medicin som ger honom låga värden (hmm, kommer inte ihåg den korrekta termelogin nu, men du fattar vad jag menar?).
   Man vet även att folk är rädda för att testa sig för hiv då de vet vilket enormt stigma och hårda lagar som det skulle innebära om testet visade positivt. Det gör alltså att folk inte får behandling och dessutom i mycket högre trolighet även smitta andra (dels för att personen inte vet om alvaret och dels för att medicinen minskar smittrisken).
   Stigmat som smittskyddslagen skapar kommer inte heller göra att fler av dina sexpartners pratar om hiv. Tvärtom gör den att människor som är hiv-positiva känner skam och det finns till och med exempel på personer som lever i självförnekelse och intalar sig själva att de är hiv-negativa. Det är ett enormt stigma som gör att vi inte pratar om hiv. Det är det som forskare säger är problemet. Låt oss istället ta ansvar för spridningen. Låt oss våga prata med varandra om hiv.

   (Sen ska det såklart vara olagligt att medvetet smitta någon. Detta är visserligen inget som någon gör, men det är en principiell fråga.)

   /Jonas Göthner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: