Frankrike följer Iran, inför lagar om kvinnors kläder

11 Apr

I Frankrike demonstrerar människor mot förbudet för människor att ha heltäckande slöjor. Att lagstifta om vad kvinnor får ha på sig eller att ge kvinnor böter samt i vissa fall tvinga de med till polisstationen för att de befunit sig på en offentlig plats är sexistiskt och rasistiskt. Rätten att vistas på offentliga platser och rätten över sin egen kropp är några av de mest grundläggande feministiska rättigheterna.

Även media visar en oförståelse för denna mänskliga rättighet när de frågar olika muslimer om vad koranen säger om dessa klädesplagg. Alla religioner har mängder av olika tolkningar och att förvägra vissa kvinnors sin tolkning av religionen är emot religionsfriheten.

Rätten att bestämma över sin egen kropp, vad man ska och inte ska ha på sig, går aldrig att kompromissa med.

Läs även Zakia Khans väldigt klara och klocka artikel på ämnet.

Annonser

22 svar to “Frankrike följer Iran, inför lagar om kvinnors kläder”

 1. Pelle Pelikan april 12, 2011 den 1:00 f m #

  Du inser att vi har lagar i Sverige va? Sedan århundraden… Som förbjuder kvinnor att visa vissa delar av kroppen. Och du bötfälls om du visar de delarna. Och du får gå till polisstationen.

  Och jag pratar inte ens könsorgan här utan något så vanligt som brösten.

  Hur människor klär sig har nog alltid varit diskussion. Till och med Adam o Eva fick ”klädtvång”.

  Säger inte att Frankriker gör rätt, men vill ändå sätta lite perspektiv på frågan. Och minnas hur bekväm/lat människan är inför ”vanans makt”.

 2. Pontus april 12, 2011 den 1:19 f m #

  Feministiskt initiativ ställer sig på islamisternas sida emot kvinnan. Så intressant…

  • Stig april 12, 2011 den 6:20 f m #

   De är livrädda för våldsamma muslimska män, det är lättare att tjata på lugna Svenska män!

  • Krut april 12, 2011 den 11:01 f m #

   Är detta krig? Måste man välja samma ”sida” i alla frågor? Kan man inte tänka och resonera själv i varje fråga? Men det är väl för komplicerat för din svart-vita hjärna.

   Kvinnorna själva kämpar för sin rätt att bära slöja! På vilket sätt är man emot kvinnorna när man stödjer deras kamp?

   • Stig april 12, 2011 den 4:41 e m #

    Denna komentar är borttagen då den har personangrepp och är rasistisk

   • Nidar april 12, 2011 den 5:13 e m #

    Men vad duktig du är, du visar en video som hela sverige har sett och som redan har skapat diskussioner. Den videon har cirkulerat i över ett halvår, och hans uttalande har redan debatterats både på nätet och i radio/tv.

    Du vet ingenting om min utbildning eller huruvida jag är påläst eller ej. Jag kan din retorik, den är samma av alla pro-Bawer/pro-Ye’or debattörer. Om du är så påläst så antar jag att du läst Gallups undersökning om muslimer, eftersom det är den största och mest omfattande undersökningen av muslimers värderingar och åsikter. Den gjordes under en period på 6 år (2001-2007) i 35 olika länder, och är representativ för över en miljard muslimer. Tydligt framkommer det att kvinnorna väljer slöjan av eget val.

    Så säg mig på vilket sätt är en persons uttalande (Waberi) mer representativt för muslimerna än en miljard muslimer?

 3. BA april 12, 2011 den 8:59 f m #

  Om heltäckande kläder är tillåtet enligt lag i ett samhälle så är det nog dags för oss alla att börja bära heltäckande ansiktsmask dagligen så får vi se vilka som ropar ”hurra” sen. Och kom sen inte och säg att denna rättighet bara skall gälla vissa religösa grupper eller bara kvinnor. Nej jämlikhet vill vi ha. Och vänta….jag fick just ett samtal från Gud, rosa ansiktsmask skall det vara!

  • Krut april 12, 2011 den 11:07 f m #

   Då tycker jag du ska göra det! Men jag kan slå vad om att du är för feg för att sätta ord i handling. Kanske klarar du en timme sen skulle du irritera dig på alla sneda blickar du får, och faller då genast tillbaks till normen igen. Så stark var du…

   • BA april 12, 2011 den 1:12 e m #

    Det du inte verkar förstå är att om en person kommer in med en mask som täcker ansiktet i en affär, till en statlig myndighet eller skola så skulle den personen inte bara få konstiga blickar utan även bli ifrågasatt och troligen skulle polis tillkallas.

    Om vi anser att heltäckande slöja handlar om personlig och mänsklig frihet och att det skall vara tillåtet att bära på allmän plats, så måste vi även i rättvisans namn tillåta även rånarluva, riddarrustning eller att vara spritt språngande naken på allmän plats. Eller skall endast de yttre attribut och symboler som förespråkas av de stora religionerna vara tillåtet, medans andra symboler och yttre attribut skall kunna förbjudas?

   • Krut april 12, 2011 den 2:11 e m #

    Detta låter väldigt svart-vitt tycker jag:
    ”Om vi anser att heltäckande slöja handlar om personlig och mänsklig frihet och att det skall vara tillåtet att bära på allmän plats, så måste vi även i rättvisans namn tillåta även rånarluva, riddarrustning eller att vara spritt språngande naken på allmän plats.”

    Nej vad vi måste göra är att använda vårt sunda förnuft. Du menar att om vi tillåter heltäckande slöja (vilket är helt tillåtet i Sverige) så MÅSTE vi även tillåta att vara spritt språngande naken på allmän plats (vilket är förbjudet i Sverige).
    Så, om den nuvarande svenska lagstiftningen är ett så stort problem, varför har ingen tagit upp den viktiga frågan innan muslimerna kom in i bilden?

    Och hur resonerar du när du menar att den ena extremiteten (naken) legitimeras med argumentet att dess motpol (heltäckande) tillåts?
    -Måste drogmissbruk tillåtas bara för att nykterhet tillåts?
    -Måste våld tillåtas bara för att fredligthet tillåts?
    Varför måste ett beteende tillåtas bara för att dess motsats tillåts? Utveckla gärna ditt resonemang.

    Vad gäller riddarrustning och rånarluva så är dessa helt tillåtna. ”Rånarluvan” används också av etniska svenskar vid kraftig kyla/snöstorm, alternativt så täcker många ansiktet på andra sätt under kalla perioder. Varför har ingen uppmärksammat detta, enligt dig, allvarliga problem som är betydligt mer utbrett än niqab/burka i sverige.

   • BA april 12, 2011 den 6:14 e m #

    Krut…..

    ”Du menar att om vi tillåter heltäckande slöja (vilket är helt tillåtet i Sverige) så MÅSTE vi även tillåta att vara spritt språngande naken på allmän plats (vilket är förbjudet i Sverige).”

    Frågan är varför det ena, av de båda extremfallen, skulle vara förbjudet om det faktiskt finns människor som anser att det inskränker på deras personliga frihet. Religiösa skäl skall inte ha något företräde framför andra skäl.

    Jag anse dock att gränser bör dras och att det bör finnas lagstiftning, men icke-religiösa får inte diskrimineras i förhållande till religiösa. Och du pratar om motsatser och gör några smått löjliga liknelser. Det vi diskuterar är dock inte varandras motsatser, utan olika uttryck för människor att manifistera sin personlighet eller tillhörighet, oavsett om det handlar om en religiös tillhörighet eller en ”jag älskar att vara naken”-klubb.

   • Krut april 15, 2011 den 1:48 f m #

    Då kan ju dessa nudister, blottare och exhibitionister göra sin röst hörd och framföra sitt missnöje genom att t.ex. demonstrera och debattera. Hittills har inte detta skett så det är bara spekulationer (eller mer troligt ett fattigt försök till argumentation) från din sida att de känner sig kränkta av dagens lagstiftning.

   • BA april 19, 2011 den 11:13 e m #

    Om du tror att det inte finns människor i Sverige som känner sig personligt kränkta på grund av lagstiftning så är du naiv. Men dom kanske även har vett att inse att lagen ibland kan tjäna ett större syfte än att tillfredsställa och skydda deras egna ytterst personliga behov.

 4. Johanna april 12, 2011 den 11:02 f m #

  Hur är det Iran då? Alla andra muslimska länder där man MÅSTE ha PÅ SIG SLÖJA. Du kan antingen välja mellan det eller hamna i FÄNGELSET. Själv är jag inte rasist eftersom jag är invandrare men det får väl vara lite måtta på hur FAKTISKT islam vill göra om andra västerländska samhällen. Tillåts vi själva ändra på de muslimska samhällen? skulle inte tro det. åker man till andra länder får man anpassa sig efter deras seder. Vi får inte bära eller göra vissa saker i muslimska länder och så bör de rätta sig efter västerländska regler och samhällen. När jag flyttade till Sverige anpassade jag mig fort efter det svenska samhället. I tyskland har turkarna och alla muslimer mer rätt att bära slöja än vad dem har i sitt eget land. I Turkiet är det förbjudet att bära slöja i skolan men banne mig inte i Tyskland. Folk borde ta och inse att det inte på något vis är rasistiskt att förbjuda extrema former av slöjor så som exempelvis burka i västerländska samhällen. När de muslimska länderna kastar dig i fängelset för att du INTE följer deras regler och seder, varför SKULLE MAN INTE kunna bötfälla folk för bärandet av burkor???

  • mar april 12, 2011 den 11:25 f m #

   jaså? så att vara invandrare betyder att man inte kan vara rasist per automatik?
   ;)
   För övrigt tycker jag att Frankrike gör rätt. Man får ta seden dit man kommer och sluta dalta med högljudda muslimska krav.

  • Krut april 12, 2011 den 11:26 f m #

   Vad snackar du om? Det är ingen som pratat om rasism här! Var fick du det ifrån. För övrigt kan jag informera dig om att det är fler muslimska länder som har någon typ av förbud mot slöjor än tvång. Men inget är särskilt vanligt. Av de 57 länder med muslimsk majoritet har omkring 50 varken tvång eller förbud för slöjan. Varför ska vi följa de extrema ländernas exempel tycker du?

   Vad gäller att ta seden dit man kommer; skulle du tycka det var okej att bli tvingad att gå runt naken med ett löv runt genitalierna om du kommer till ett stamsamhälle i afrika eller sydamerika där detta är sed?

   För övrigt är det vanligt att västerlänningar får köpa och dricka alkohol i muslimska länder där alkohol annars är förbjudet!

 5. Jerry april 12, 2011 den 2:24 e m #

  Det franska burkaförbudet bryter inte mot religionsfrihet!
  Det handlar inte om kvinnors klädval, det handlar om en manifestation från radikala muslimer.
  I Quran nämns inte ett krav på burka/heltäckande slöja.

  Det är inget annat än provokation av Kenza Drider & Co. (i niqab), att protestera vid Notre Dame KATEDRALEN!

  Varför har protesten inte utspelats framför den lagstiftande församlingen – Nationalförsamlingen (Assemblée nationale)?!

 6. Stig april 12, 2011 den 8:51 e m #

  #Nidar
  april 12, 2011 5:13 e m

  Frivilligt….. vad fan svamlar du om, de tvingas redan som barn att skyla sin kvinnlighet. Och omskärelse på barn anser du väl också som frivilligt?, för det kapitlet var ju inte med i undersökningen!
  Är det av ren feghet feministerna inte vågar försvara sina utländska medsystrar, eller är det att man är förbjuden av politikerna som styr och sponsrar er…………

  När FI går ner på knä inför muslimerna, så tappar ju Svenska folket allt förtroende för organisationen, och det med rätta!!

  • Nidar april 15, 2011 den 1:38 f m #

   Läs undersökningen istället för att komma med tomma påståenden!
   Rådata kan köpas av Gallup, eller så läser du resultatet i boken ”Who speaks for Islam?”

   Dina falska påståenden synas i undersökningen av 50000 muslimer, vilket med statistisk vetenskap täcker 90% av världens muslimer med en confidence level på 99% och en felmarginal på /- 0,5%. Kraftiga siffror med andra ord!
   Fattar du inte vad jag svamlar om så bör du först läsa på om statistisk metodik.

   Vad har du för referenser som styrker ditt påstående, förresten?

 7. fiiii april 15, 2011 den 6:43 e m #

  En bra artikel på ämnet som förklarar djupare vad detta blogginlägg handlar om: http://svtdebatt.se/2011/04/de-franska-mannen-vill-slippa-se-kvinnor-i-sloja/

 8. sannakemgren april 22, 2011 den 6:51 e m #

  jag tycker ni ska fråga mina grannar här i förorten om de vill ha slöja på sig eller inte. men först måste ni skaffa tolk. eller så kan ni fråga dagispersonalen hur vad de tycker om att fyra åriga barn bärn slöja, långärmat och lång kjol på sig varje dag året om. om ni inte får tag i tolk menar jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: