Mansskatteavdraget ökar löneskillnaderna – igen

12 Apr

Med den nya skattesänkningen kommer en läkare att få mer än 3 gånger så mycket i skattesänkning som ett vårdbiträde. Det är framför allt för att regeringen höjer brytpunkten för statlig skatt från 33 000 kronor till 35 600 kronor som en läkare får en skattesänkning 634 kronor medan vårdbiträdet får 189 kronor. Totalt under Reinfeldts styre har löneskillnaderna mellan män och kvinnor ökat med 10 000 kronor per år, 115 000 fler kvinnor tvingas leva i fattigdom och barnfattigdomen ökat.

Att Fi brände 100 000 kronor för att få jämställda löner är i sammanhanget blygsamt då regeringen nu bränner 3 ooo 000 000 för att skapa ojämställda löner. Det är nämligen vad höjningen av brytpunkten för den statliga skatten ska kosta enligt regeringens valmanifest och då har vi inte ens räknat med jobbskatteavdraget. Det falska ryktet om att Fi ville införa en mansskatt kan även det ses som småpotatis nu när regeringen inför sitt femte mansskatteavdrag.

Men det största hånet mot jämställdheten är Reinfeldt som säger att ”det måste för deltidsarbetade, för kvinnor som sliter i äldreomsorgen och sjukvården, blir mer lönsamt att arbeta”. Detta säger han samtidigt som han gör det mer lönsamt att vara man och samtidigt som hans finansminister Anders Borg menar att ingångslönerna är för höga i servicebranschen – alltså inom hotell- och restaurang, handeln och den kommunala sektorn. Det vill säga så gått som alla kvinnodominerade sektorer.

Uppdatering:
När DN har räknat ut skattesänkningarna för olika yrkeskategorier har de räknat fel. Det är ytterst få vårdbiträden som tjänar de 23.200 kronor i månaden som DN använder. Medellönen för vårdbiträden är 19.900 kronor. Då ska man dessutom komma ihåg att de flesta inte jobbar heltid. Faktisk medellön för vårdbiträden, med hänsyn tagen till verklig arbetstid, är 13.134 kronor i månaden. Genomsnittlig arbetstid bland vårdbiträden är nämligen bara 66 procent, enligt Kommunals chefsekonom.
Läs mer om detta på bloggen Storstad som har en väldigt bra genomgång av vårbudgetten.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: