Kunskap om rasism behöver integreras i undervisningen

22 Apr

Slavaktionen i Lund visar hur smärtsamt historielös och låg kunskapen om rasism är i Sverige. Ska man komma någonvart i kampen mot rasism måste man börja med att erkänna att den finns överallt och kräver politiska åtgärder. Inom universitetet är det nödvändigt att genus-, hbt- och antirasistiska perspektiv integreras i utbildningar för universitetspersonal, studenter och studentkårer, skriver feministiskt initiativs talespersoner Sissela Nordling Blanco, Stina Svensson och Carl Emanuelsson i webtidningen Feministiskt perspektiv.

Läs även Kitimbwa Sabuni från Afrosvenskarnas riksförbund som menar att Efter slavauktionen i Lund måste ansvariga på Hallands Nation avgå och Petter som manar till bojkott mot nationen där slavaktionen ägde rum. Läs och skriv också under upppropet från Antirasistiska akademin.

Annonser

3 svar to “Kunskap om rasism behöver integreras i undervisningen”

 1. Axel Welton april 22, 2011 den 5:48 f m #

  På tal om historielöshet. ALLA raser och nationaliteter har gjort sig skyldiga till slaveri. I kategorin sexslaveri skickades blondiner från Europa över hela världen (däribland Afrika), i kategorin kriminellt nätverkande exporterades indiska gatubarn och i kategorin troféhustru fanns östeuropéiska slavkvinnor i Mellanöstern (så många att folkslaget slaver gav namn åt slaveriet). Och låt oss inte glömma ”vardagsslaveriet” med slavar från den egna rasen.

  Kort sagt: bilden av elaka européer och stackars afrikaner berättar inte ens en tiondel av slaveriets historia.

 2. Andreas april 24, 2011 den 6:25 f m #

  Förvisso är benägenheten att inte se alla människor som lika mycket värda en samhällssjukdom. Men om vi utgår från att skämtet var smaklöst (vilket innebär att vi måste polisanmäla Norgehistorier samt skämtprogram som kvarteret Skatan där Batra och Glans skämtar med just den vite mannens dominans) så biter inte en riktad utbildning till universitetsstudenter. De personer som besökte festen var frivilliga medlemmar i en förening, i samma mening som man är medlem i en supporterklubb till ett fotbollslag. Denna förening är opolitisk, och 4 st festbesökare betedde sig alltså smaklöst/rasistiskt. Ingen politsk kontroll försiggår på fester ordnade av studentnationer, det skulle kräva närvaron av en politruk eller styrelserepresentant.

  Händelsen var INTE heller på något sätt förknippad med ett studentspex, som är en helt annan sak (apropå kravet från FI ovan).

  Hela denna episod vittnar om att det är mycket lätt för dom flesta av oss att generalisera gällande människor och deras moraliska standard; oavsett om vi tycker oss tillhöra gruppen studenter, afrosvenskar, eller politiker.

  • fiiii april 24, 2011 den 9:28 f m #

   Ska rasism vara tillåtet i ett demokratiskt samhälle bara för att det sker inom föreningslivet? Att jämföra en kår med en vanlig förening håller inte heller. Kåren fngerar som bostadsförmedlare, plats för fritidsverksamheter, mötesplats för nya studetner och inte minst bar där priserna är billigare och i Lund finns det ju knappt några ordentliga fester utanför nationslivet. Studenter som vill ta del av dessa förmåner tvingas ansluta sig.
   Att nästan alla närvarande, vakter samt personer på betydande poster inom kåren var på plats och lät det hela fortgår visar att det var mer än 4 personer.
   Men det som vi vill lyfta är att detta visar på ett enormt misslyckande för universitetet. Att detta kunde ske beror en frånvarande diskution om vad kolonialismen och rasismen gör med samhället. Angående vad som var deras intention, så tycker jag Kitimbwa Sabuni skriver väldigt bra:
   ”Som vanligt i Sverige när rasism mot svarta uppenbarar sig landar snabbt diskussionen i om förövarna hade rasistiska avsikter eller inte istället för att handla om ansvarsutkrävande. ”Jag tror absolut inte att det låg några rasistiska tankar bakom” bedyrade Elinor Lavesson, kurator Hallands nation, i P1-morgon (110419), ungefär som att det är viktigt i sammanhanget. Den svenska diskussionen om rasism håller en ur internationell synpunkt så låg nivå att det föranleder vissa klargöranden. Vi måste förstå att frågan om rasism inte är en popularitetstävling. Det handlar inte om vem som gillar vem eller att en grupp har fördomar mot en annan vilket sannolikt alla grupper har. Rasism är när fördomar kopplat till makt aktiveras på ett sådant sätt att de leder till våld, diskriminering eller annan skada för individer ur en annan grupp. Som afrosvenskar har vi alltså inga större problem med om vita svenskar hyser fördomar eller föreställningar om rasmässig överlägsenhet. Dessa fenomen utgör en del av en europeisk idétradition som det kommer att ta många generationer att förändra och då tanken är fri är det är upp till var och en att tycka vad den vill. Vårt problem är när rasism tar sig uttryck i handlingar såsom har skett i Lund. Därför är det beklämmande att huvudfrågan nu har blivit om dessa ”spexande” elever hade rasistiska avsikter eller inte, vilket är omöjligt att veta och som sagt är ointressant.”
   /Jonas Göthner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: