De homofoba partierna dominerar medias bevakning av pride

5 Maj

Förra året var det Sverigedemokraterna som dominerade mediabevakningen på Pride. De fick i långa artiklar berätta om hur kränkta de känner sig som inte fick vara med på Pridefestivalens partiledardebatt. Detta samtidigt som de på många håll jämförde homosexuella med pedofiler och förespråkade våld mot pridefestivaler.

I år är årets första pridenyhet att Kd faktiskt väljer att delta på festivalen. De ställer sig viserligen emot i stort sett alla hbt-reformer men de vill ”förändra bilden av KD som ett hbt-fientligt parti”. De tänker alltså inte förändra sin politik, de tänker måla det stockkonservativa partiet rosa.

Feministiskt initiativ däremot får väldigt liten plats i media, trots att vi arrangerade mer programpunkter än alla andra partier tillsammans förr året och fick bäst resultat när RFSL och KIM grankade alla partiernas hbt-politik respektive transpolitik. Det är synd. Men vi fortsätter att dominera pride firandet med hela 23 programpunkter till årets festival som är den 1-7 augusti och numera är helt gratis. Missa inte!

Annonser

5 svar to “De homofoba partierna dominerar medias bevakning av pride”

 1. Peder maj 6, 2011 den 8:50 f m #

  Det är väl inte konstigt. Att KD svänger om och ställer upp i Pride är naturligtvis en nyhet. Det skulle det vara om Fi börjar marschera med nazisterna i Salem också. Utan värderingar i övrigt.
  Men att Fi är med och arrangerar programpunkter på Pride, liksom RFSL, är faktiskt inte någon löpsedelsnyhet.
  För övrigt är det tröttsamt med detta eviga tillmäle ”homofob” som klistras utan urskillning på alla man ogillar, inte håller med, vill desavouera eller bara är trött på.

  • fiiii maj 6, 2011 den 10:33 f m #

   Peder:
   Jag borde kanske utvecklat mig lite. 2006 var det en stor nyhet att Görna Hägglund deltog på Pride, 2010 var det en stor nyhet att Kd hade en programpunkt på Pride, i år är det en stor nyhet att de har ett tält på pride och nästa år kommer det säkert vara en stor nyhet att Kd deltar i paraden. Det är ingen nyhet att de på olika sätt är med i festivalen, men varje år presenteras det som sådan.
   Hbt-rörelsen är väldigt överens om att detta är inte den stora konflikten i partipolitiken. Tvångsstereliseringen av hbt-personer, att hbt-personer utvisas till förföljelse och fängelse, att familjepolitiken är heteronormativ etc är frågor som hbt-rörelsen deffinerar som viktiga. Och de frågorna är det fler partier än kristdemokraterna som är emot. Att fokusera på Kd är att osynliggöra problemen som finns i de andra partierna. Jag tycker också det är arrogant att när nordens största hbt-festival arrangeras så lyfter man upp icke-nyheter istället för att lyssna på vad hbt-rörelsen vill. Att till exempel redovisa partiernas hbt-politik inför valåret skulle ha varit intresant.

   Om du följer länken om Sd så ser du deffinitift att de är homofoba, i vissa fall rent militanta.
   Kd är bredare. Det finns deffinitift många homofoba politiker. Hela livets ord-styrda uppsala kristdemoktraterna med Gustaf von Essen i spetsen är otroligt konservativa och homofoba. Har till och med fått pris av rfsl för att vara så dåliga. Riksdagsledamoten Annelie Enochson är väl ett annat exempel som är emot att man ens befinner sig på festivalen.

   • Peder Nielsen maj 8, 2011 den 5:27 e m #

    Tack för nyanseringen.
    jag är inte särskilt förtjust i SD heller. (Och nämnde dem inte.) Förra året var det de som utnyttjade media – eller rättare sagt, media lät sig utnyttjas. Men även där spelade det förstås in att SD var ”nya” i maktens centrum.

 2. Inez maj 13, 2011 den 2:24 e m #

  ”Hbt-rörelsen är väldigt överens…”

  Ni talar inte för alla feminister eller HBT personer.
  Den stora majoriteten står utanför RFSL som den stora majoriteten står utanför FI och andra grupper.
  Tala för er själva men tala inte för fler.

  • fiiii maj 13, 2011 den 2:56 e m #

   När jag skriver hbt-rörelsen menar jag just hbt-rörelsen. Jag skriver ingen stans att jag talar för alla hbt-personer, bara att jag redogör vad de större hbt-organisationerna i Sverige har tagit för ställning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: