Mellanvalsfeminism?

21 Maj

Feminismen fanns inte på kartan i årets valrörelse. Nu har vänsterpartiets feminister organiserat sig för en förändring. Som Lars Ohly själv sa på Feministiskt forum så är det en självklarhet för vänsterpartister representanter runt om i Sverige att kalla sig socialist, men det är inte samma självklarhet när det kommer till feminism. Det är därför positivt att vänsterpartiets feminister bildar ett kvinnoseparatistiskt nätverk där feminister kan diskutera ostörda och sedan i samlad trupp förändra partiet.

Det behövs för när vänsterpartiet skapade en öppen blogg där partimedlemmar fick lämna förslag på förändring lyste feminismen med sin frånvaro och männen dominerade. De enda två feministiska bidragen var väldigt kloka men sorgliga vittnesskildringar från Ida Legnemark och Marianne Ericsson av ett parti som har feminismen i bästa fall som ett bihang till socialismen.

Nu har feminismen i uttalanden fått vara en av partiets prioriterade ämnen tillsammans med ”miljö, kamp mot rasismen, boende, arbetsrätt samt välfärd”. Maria Jansson förutspådde i en debatt på feministiskt forum att detta är en valtaktik, att i mellanvalsperioden prata feminism men att vid valår hålla tyst för att det finns en stor rädsla för att få feminismen och därmed Fi på dagordnigen.

För Vänsterpartiets största bidrag till feministiska diskussioner under valrörelsen 2010 var den antifeministiska kampanjen mot Feministiskt initiativ där man vägrade diskutera politik utan enbart hävda att en röst på Fi var en bortkastad röst. Eller som Jonas Sjöstedt frågade sig: ”Jag kan inte låta bli att önska att F! hade sökt någon sorts valteknisk samverkan med något av de rödgröna partierna.” Han vet mycket väl att inget parti ens är intresserad av en sådan uppgörelse, allra minst vänsterpartiet, men lägger ändå bekvämt skulden på Fi.

Det är med andra ord viktigt att vi stöttar de enskilda feminister som finns i alla partier så att de tvingar fram en feministisk diskussion som i bästa fall håller sig ända fram till nästa val.

Läs Vänsterpartiets strategidokument här.

Annonser

4 svar to “Mellanvalsfeminism?”

 1. Staffan maj 22, 2011 den 9:02 f m #

  Citat: ”Det är därför positivt att vänsterpartiets feminister bildar ett kvinnoseparatistiskt nätverk där feminister kan diskutera ostörda och sedan i samlad trupp förändra partiet.”

  Har läst artikel. De feministiska nätvärk ni pratar om är enbart öppna för kvinnor. Men ett feministiskt nätverk som utesluter män är ju inte speciellt feministisk? För vi har väl ändå kommit längre än att begränsa oss till att enbart kvinnor ska kunna vara feminister?

  Det är olyckligt att man begränsar feminismen till att enbart omfatta kvinnor och kvinnofrågor, då feminismen är så mycket mer än så.

  • fiiii maj 22, 2011 den 2:04 e m #

   Kanske borde jag ha skrivit ”…där kvinnor kan diskutera ostörda…”.
   Jag är inte särskilt insatt i vänsterpartiet, har bara betraktat dom utifrån. Jag baserar detta påstående på Ida Legnemark som skriver om hur män tar över på mötena, att man kvoterar in män på feministiska träffar och att män tar över i lokala grupper så att kvinnorna försvinner och bara män finns på listorna till kommun o landstingsvalen.
   Vid sådana tillfällen, när män tar över, så är en klassisk feministisk tradition att män i vissa sammanhang inte får vara med. Det är synd, men det kan vara ett nödvändigt andrum för kvinnor som annars inte får komma till tals på möten där män tar över. Läs gärna Idas text om varför hon vill ha ett kvinnoseparatistiskt nätverk.
   /Jonas

 2. Fredrik Lundkvist maj 29, 2011 den 12:48 e m #

  Bara så att jag förstår; (v) vill inte driva feminism under valår på grund av en stor rädsla för fi och feminismen. Ok. Men varför vill vänstern då driva en mellanvalsfeminism? Riskerar inte även det att sätta feminismen – och fi – på agendan, trots att det inte är något förestående val?

  • jlo maj 29, 2011 den 1:23 e m #

   Jag tycker det låter rimligt. Det är ju så man tystat Sd och piratpartiet. Partierna såg att Piratpartiet gick bra i EU-valet eftersom integritetsfrågor var på agendan, 2010 var de frågorna helt bortblåsta trots att fler partier har starka åsikter i frågan. Samma sak med migrationen där Mp och V har starka åsikter men sa inte ett ord i valrörelsen. Varför skulle det vara anorlunda mot Fi?
   Men man måste ju diskutera dessa frågor nån gång, tex förändra migrationspolitiken som man gjorde för några månader sedan. Och då skapas debatter. Men en valröreöse fungerar på ett annat sätt, då Väljer man vilka frågor som ska debatteras de närmsta halvåret.
   Eller så är detta resonemang fel, partierna är kanske tysta för att de helt enkelt inte bryr sig om dessa frågor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: