Lönediskrimineringen stoppar utbildningar

8 Jun

Akademikeryrken med en stor kvinnodominans kostar mer att utbilda sig till än vad man sedan får tillbaks i lön. Det visar en rapport från Saco som släptes idag. Den sätter återigen fokus på lönediskrimineringen och punkterar myten om att värnskatten är en ”straffskatt” på utbildning.

År 2011 är gränsen för att betala värnskatt 46 740 kr/månad vilket är mer än vad som ens är möjligt att tjäna som till exempel bibliotekarie där medianlönen är 24 800 kr, grundskolelärare där medianlönen är 25 000 kr eller tandhygienist där medianlönen är 24 000 kr.

De som betalar värnskatt är inte alla de som har en akademisk utbildning, det är de som har en väldigt hög lön. Det är inte värnskatten som gör att människor tvekar att utbilda sig, det är lönediskrimineringen mot kvinnor. Om de borliga partierna på alvar vill göra det mer attraktivt att utbilda sig så är lösningen att höja lönen i kvinnodominerade yrken.

Läs Interfems forskningsarkiv om diskriminering på arbetsmarknaden och mer om SACO´s rapport i media: svt, svd, dn.

Annonser

8 svar to “Lönediskrimineringen stoppar utbildningar”

 1. Madness juni 8, 2011 den 1:21 e m #

  Lönediskriminering mot kvinnor? Utveckla gärna. Dessa yrken har varit lågavlönade i gud vet hur många år, och det är knappast någon hemlighet. Att kvinnor då fortfarande väljer dessa är väl antingen för att det är ok med låg lön, eller att kvinnor har någon medfödd defekt som gör dem oförmögna att fatta enkla ekonomiska beslut.

  Man får inte betalt för att man utbildar sig, man får betalt för att man kan utföra ett jobb som av samhället anses viktigt. Det spelar ingen roll om du är man eller kvinna, läser du filosofi, genusvetenskap eller historia på universitetet i fem år så kommer du med största sannolikhet få avsevärt sämre löneutveckling än om du läser till ingenjör eller läkare. Detta oavsett kön.

  Det finns helt enkelt ingen anledning att belöna människor för att de lyckats sitta av fem år på närmaste högskola, det betyder inte att de kommer bidra med ett enda strå till samhällets utveckling.

  • fiiii juni 8, 2011 den 1:31 e m #

   Det stämmer inte. När kvinnor blir fler i ett yrke sänks även statusen och lönen. Lönenivån i yrken följer förändringen av kvinnors yrkesval. Dina misogyna teorier saknar belägg.
   Det är på grund av denna statusnedvärdering som du också tar dig friheten att kalla kvinnodominerade yrken för jobb som inte bidrar till ”samhällets utveckling”. Är inte bibliotekarier och lärare viktiga yrken?

 2. Staffan juni 9, 2011 den 7:44 f m #

  Hejsan!

  Påståendet om att lönen sjunker när kvinnorna blir fler inom en yrkesgrupp stämmer inte.

  Fackförbundet Unionen har undersökt detta påstående och kommit fram till att så inte är fallet. Tittar man även på de yrkesgrupper där det inte krävs någon högskoleutbildning, så blir bilden en helt annan. Brandmän är exempelvis en yrkesgrupp som är väldigt mansdominerad och där lönen är låg. Unionens slutsats var att lönesättningarna inte påverkades av om en arbetsplats var mans- eller kvinnodominerad, utan att det var andra faktorer som påverkade lönesättningen.

  Männen har av tradition varit familjeförsörjare, och än idag är bra inkomst något som kommer högt upp på kvinnornas önskelista över vilka egenskaper en man ska ha.
  Detta har resulterat i att när lönerna sjunker inom en yrkesgrupp så har männen valt att utbilda sig inom andra yrkesgrupper. Det är således inte lönen som halkar efter när en yrkesgrupp blir kvinnodominerad, utan männen som lämnar yrket när lönen börjat sjunka.

 3. Torbjørn juni 9, 2011 den 12:25 e m #

  Om man skall øka lønerna før kvinnodominerade yrken, varifrån skall då pengarna tas ? Och hur skall man då hantera det faktum att kvinnor i mansdominerande yrken då skulle få lønesænkning – relative eller absolut – till førmån før de mæn som finns i kvinnodominerade yrken.

  Kort sagt, kollektiva løsningar på individuella problem skapar bara nya problem.

  Dags før de kvinnor som prioriterar pengar att istællet søka mer vælbetalda arbeten som ingenjører !

  • j-lo juni 9, 2011 den 12:44 e m #

   Staffan:
   Det stämmer helt enkelt inte att lönen helt plötsligt börjar sjunka utan anledning och att männen då byter jobb. Jag tror knappast Unionen menar det häller, kan du länka till undersökningen så får jag läsa. De privilegierade flyr inte för att lönen sjunker, lönen sjunker för att kvinnor börjar ta över yrket och ändrar statusen på yrket vilket sedan gör det mindre attraktivt för män.
   Om lönediskrimineringen inte finns varför fortsätter kvinnor att känna 4400 kr mindre än män i månaden, varför har den siffran varit konstant i 30 år? Är det en naturlag?

   Torbjörn:
   Det går alldeles utmärkt att lösa detta enorma demokratiska problem där kvinnor systematiskt diskrimineras. Vi har räknat på det och det visar sig vara väldigt enkelt att höja lönerna i de kvinnodominerade yrkena.
   Läs gärna våra två rapporter på ämnet:
   http://www.feministisktinitiativ.se/rapporter.php
   8 mars 2011
   Jämställda löner – tomma ord?
   8 juli 2010
   Jämställdhetsfond för jämställda löner – En rapport från Feministiskt initiativ

   • Staffan juni 9, 2011 den 1:00 e m #

    Löneskillnaden är ca 4400 kronor per månad, om man ser till yrke, ålder och utbildning. Det är oftast dessa parametrar man använder när man mäter löneskillnader mellan könen, då dessa parametrar är offentliga. Men ser man även till parametrar som erfarenhet, ansvar, befattning, sektor och anställningsform så går det mesta av denna löneskillnad att förklara. (Den segregerade arbetsmarknaden med kvinnor i offentlig sektor och män i privat sektor, är den största boven till löneskillnaderna.)

    Arbetsgivarverket, Svenskt Näringsliv och Sveriges kommuner och landsting är alla eniga om att den oförklarliga löneskillnaden mellan könen är mycket liten. Inom kommunerna tjänar exempelvis kvinnor 99 % av männens löner.

    Tidigare Jämställdhetsombudsmannen (Jämo) har granskat ca 700 000 arbetares löner. I 0,7 % av fallen hittade man oförklarliga löneskillnader och i dessa fall var löneskillnaden i genomsnitt några hundralappar. Denna studie finns numera tillgänglig hos Diskrimineringsombudsmannen (DO), då den tidigare Jämo efter sammanslagningen gick upp i DO.

   • j-lo juni 9, 2011 den 1:07 e m #

    Fakta är att kvinnors löner är 16 procent lägre än mäns. Siffran kommer från den officiella lönestatistiken och avser den genomsnittliga löneskillnaden för samtliga män och kvinnor på arbetsmarknaden. Om man däremot jämför män och kvinnor med samma yrke, ålder, arbetsgivare, utbildning och arbetstid blir skillnaden 5,6 procent.
    Att löneskillnaden beror på privata v.s. offentliga anställningar är en myt. Hälften av alla kvinnor jobbar inom den privata sektorn och de har lika låg lön för det.

    Att arbetsgivarna (infattande kommunerna o landstigen) och näringslivet som diskriminerar kvinnor hävdar att diskrimineringen inte existerar är ingen överraskning. Det klart de inte erkänner sina brister, men det betyder inte att dom inte finns.

 4. Staffan juni 9, 2011 den 1:12 e m #

  Om man däremot jämför män och kvinnor med samma yrke, ålder, arbetsgivare, utbildning och arbetstid blir skillnaden 5,6 procent.

  Du måste även ta hänsyn till faktorer som befattning, ansvar, anställningsform och erfarenhet för att få en mer korrekt siffra. Dessa parametrar förklarar till stor del den ”oförklarliga” löneskillnaden mellan könen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: