Åtalen som läggs ner

25 Jun

”Risken att bli åtalad för våldtäkt är betydligt större för en man av utländsk härkomst, särskilt om han kommer från ett land utanför Västeuropa, än för en svensk man” skriver Eva Diesen och Christian Diesen I boken Övergrepp (2009) apropå att åtalen för våldtäkt mot personer födda i Västeuropa i mycket stor grad läggs ner. De visar tydligt hur människor som utsätts för våldtäkt av en vit medelklassman får mycket svårare att driva det till rättegång. De visar hur diskrimineringen sker i alla led, från att människor anmäler brottet och polisen utreder det, till åklagare och domstolars beslut. Hela processen genomsyras av sexistiska och rasistiska strukturer. Förlorarna är de våldtagna som inte får upprättelse för att de våldtogs av fel person och de som får hårdare straff för att de hade fel namn eller hudfärg. Det är därför så sorgligt att Pär Gudmundson får arbeta som ledarskribent på SvD trotts att han ignorerar all kunskap och forskning kring diskriminering och därmed förstärker rasismen och sexismen i samhället.

Annonser

11 svar to “Åtalen som läggs ner”

 1. Gambetta juni 25, 2011 den 11:33 f m #

  Men de här männen, som nu åtalats och dömts för våldtäkt, ska vi bortse från och bagatellisera deras brott, bara för att inte alla svenska misstänkta våldtäktsmän åtalats och dömts? Är det enligt er inget problem att så många invandrare från de angivna områdena åtalats och dömts för våldtäkt?

  • fiiii juni 25, 2011 den 3:54 e m #

   Nej, det är inget fel i att en skyldig person döms för ett brott som han/hon begått. Felet ligger i att människor inte är lika för lagen. Att människor som anmäler brott, polisen som utreder brott, åklagare domare och andra delar av rättsväsendet behandlar vissa människor hårdare bara för att de inte är vita.
   Läs gärna statens offentliga utredning om makt, integration och strukturell diskriminering ”Är rättvisan rättvis? Tio perspektiv på diskriminering av etniska och religiösa minoriteter inom rättssystemet” http://www.sweden.gov.se/sb/d/6155/a/59925

 2. Ronnie James Dio juni 25, 2011 den 9:59 e m #

  ”De visar hur diskrimineringen sker i alla led, från att människor anmäler brottet och polisen utreder det”

  Ni skriver alltså att det är rasistiskt att anmäla någon? Ni är en parodi på er själva, har ni ännu inte förstått att folk pekar på er och skrattar?

  • fiiii juni 26, 2011 den 12:30 e m #

   Nej, det är inte så det står. Det handlar om att det finns en högre benägenhet att anmäla brott om den misstänkte inte är vit.

 3. Knut juni 26, 2011 den 6:18 e m #

  Det är ingen slump att Gudmundson skriver om personer som är misstänkta för brott, för där är invandrare överrepresenterade. Förutom det uppenbara, nämligen att vara misstänkt inte är detsamma som att vara skyldig i en rättsstat, så skjuter propagandisten utanför målet.

  Men vad Gudmundson inte känner till, eller väljer att inte ta upp eftersom det inte passar in på hans främlingsfientliga agenda, är att ”förundersökningar mot personer födda i utlandet oftare läggs ner i förhållande till personer födda i Sverige”.

  Det står att läsa i Är rättvisan rättvis? (SOU 2006:30)

  Alltså: Snuten och åklagaren ser till att ha mer kött på benen innan de norpar en svennebanan än en invandrare. Eller med andra ord, strukturell diskriminering.

  Diskriminieringen återkommer även i ett senare skede, då ”risken att dömas till längre fängelsestraff är större för personer födda i utlandet och då i synnerhet för utomeuropéer”.

  Men om detta har Skalle-Per ingenting att säga.

  Hans krönikor är ingenting annat än pressmeddelanden från Nationaldemokraterna.

  Ska man vara konsekvent i hållningen att utvisa brottslingar så ska det rimligtvis gälla alla, och då blir vi ju åtminstone av med de flesta Sverigedemokrater, ett ”parti” som tycks vara späckat med brottslingar.

  Om vi dessutom skall tala om överrepresentation i brottsstatistiken så blundar Skalle-Per för det mest uppenbara. Den grupp som verkligen är överrepresenterad på svenska anstalter är män, oavsett vilket ursprung de har.

  Kriminalvårdens statistik visar att runt 95 procent av alla intagna är män, en siffra som är relativt konstant över tid.

  Brottsförebyggande rådet skriver i sin rapport Kriminalstatistik 2009 att ”de flesta som misstänks för brott är män. År 2009 registrerades cirka 98 600 misstänkta män och 25 800 misstänkta kvinnor hos polis och åklagare. Andelsmässigt utgjorde kvinnorna 21 procent av samtliga misstänkta personer.”

  Så om man ska följa brunskjortan Gudmundsons logik till sin logiska slutsats borde vi massutvisa inte bara nöja oss med att massutvisa Sverigedemokrater, utan män i stort, oavsett ursprung,

  Men det bygger som sagt på logiskt och rationellt tänkande, någonting som rasister inte är direkt välkända för.

  • KO juni 27, 2011 den 7:49 e m #

   Varför använda dig av personangrepp och elakheter?
   Det tar ju bort det viktiga du har att säga totalt.

  • Peter juli 2, 2011 den 8:37 f m #

   ”åtalen för våldtäkt mot personer födda i Västeuropa i mycket stor grad läggs ner.”

   – diskriminering av personer födda utanför västeuropa eftersom fler åtal mot personer födda i västeuropa läggs ned.

   ”förundersökningar mot personer födda i utlandet oftare läggs ner i förhållande till personer födda i Sverige”.

   – diskriminering av personer födda i utlandet eftersom polisen i större grad inleds förundersökningar mot dessa personer.

   Det är diskriminering oavsett om åtalen/förundersökningen läggs ner eller inte??

   • fiiii juli 18, 2011 den 3:52 e m #

    Det är diskriminering när människor är olika inför lagen enbart på grund av deras hudfärg!

 4. KO juni 27, 2011 den 7:47 e m #

  Man kan tycka att sexualbrott (tex.) skulle prioriteras mer och att fler borde dömas. Men vi kan inte sätta en lägre bevisnivå just för att vi ser mer allvarligt på vissa brott. Då har vi ingen rättsstat längre. Nu kanske någon tycker att vi inte har det idag heller men med den typen av resonemang som en del feministiska debattörer kommer med så är vi på ett sluttande plan mot ännu värre orättvisor.

  • fiiii juli 18, 2011 den 3:50 e m #

   Visst borde det prioriteras mer. Men vi skriver inget om lägre bevisnivå här, det står bara att alla böra vara lika inför lagen, att alla misstänkta ska behandlas lika. Det är grundläggande för en demokrati. Sedan är det ju en lång diskussion om vad som är en våldtäkt. Idag har vi kommit så passa långt att man kan enligt lagen bli våldtagen inom äktenskapet. Men fortfarande finns många strukturella problem som gör det svårt att anmäla och döma en våldtäkt. Tex så frågar ofta poliser och domstolar om vad kvinnan hade på sig och hur hon kände förövaren trots att det helt saknar relevans. Den diskussionen handlar inte om lägre bevisnivå, det handlar tvärtom att börja ta brotten på allvar och sluta skylla över en våldtäkt på den brottsdrabbade.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Per Gudmundson är en fegis « Utsikt från höjden - juni 25, 2011

  […] att det finns en rad invändningar mot det sätt som Gudmundson hanterar fakta är hans största problem hans feghet. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: