HBT-S hoppar av Pride – men av fel skäl

29 Jul

HBT-Socialdemokraterna brukar hyra ett tält för 25-30 000 kronor. I år kostar det 50 000. Att det är så dyrt för hbt-communityt att delta på Pride är ett gott skäl till att hoppa av festivalen i protest. Tyvärr är deras skäl något helt annat, de har blivit lovade en rabbatt, men löftet sveks. ”Det är en principsak och handlar inte om kronor och ören. Man ger inte ett löfte för att sedan ta det tillbaka” menar Anders Selin, förbundsordförande i HBT-Socialdemokraterna.

På så sätt lyckas han osynliggöra problemet och göra det till en fråga om kommunikation. För det handlar inte om löften, det handlar om att hbt-organisationer inte har råd att vara på nordens största hbt-festival. Fi, som är en av Sveriges viktigaste rörelser för hbtq-personers rättigheter, har i år lyckats betala den höjda avgiften på 13 000 kr för att ha det minsta sortens tält. Inget annat årligt evenemang som Fi deltar på (almedalen, 8 mars etc) får så mycket pengar eftersom vi inte har pengar, att vi även i framtiden ska kunna betala så mycket är tveksamt. Detta är något värt att protestera mot. Men kanske inte för hbt-sossarna, de kan ju få bidrag och har ett rikt parti i ryggen.

Uppdatering: Se kommentar från Anders Selin, förbundsordförande Hbt-socialdemokrater Sverige, i kommentarsfältet

8 svar to “HBT-S hoppar av Pride – men av fel skäl”

 1. Anders Selin juli 29, 2011 den 10:49 e m #

  Jag vill klargöra några saker:

  1) I grunden är ett löfte ett löfte som ska hållas. Att Stockholm Prides ordförande kallar detta för en miss i kommunikationen får stå för honom. Men han gav mig, muntligen, ett löfte om att vi skulle få rabatt. Detta löfte backade han från 1,5 dag senare. Och för vår del handlade detta om just det – att inte stå för de löften man ger ut – inte om kronorna och örena.

  2) Att organisationer som kämpar för hbt-personers rättigheter inte har råd att medverka på Stockholm Pride tycker vi är allvarligt. Och det är en fråga som vi kommer att driva gentemot Stockholm Pride som medlem i Stockholm Pride. Det är inte rimligt att vissa organisationer tvingas avstå medverkan för att de inte har råd att vara med. Vi gör gärna gemensam sak av den frågan med er och andra som vill driva den.

  Med vänlig hälsning,
  Anders Selin, förbundsordförande Hbt-socialdemokrater Sverige

  • fiiii juli 29, 2011 den 11:09 e m #

   Hej Anders! Tack så mycket för ditt klargörande.
   1) jag kan förstå den principen. Men det skapade en ointressant debatt då den är helt opolitisk. Den får bara pride att framstå som dåligt organiserade och svåra att samarbeta med. När ni lyckas komma in i QX och SvD så hade ni ett gyllene tillfälle att diskutera det som ligger bakom problemet – nämligen att Pride ser alla chanser att tjäna in pengar och att det riskerar att gå ut över festivalens syfte.

   2) Det jag menade var inte att ni inte bryr er i denna fråga – det tar jag för självklart att ni gör och det är fint att du också klargör det. Det var snarare en kritik av prides logiken om att alla partier ska betala samma pris för tält. Fi har som sagt inga pengar, ni har mer pengar och moderaterna har hur mycket som helst. Det finns ingen rättvisa i att alla ska betala lika. Men jag förstår att det kan kännas som kritik av er, så jag uppdaterade blogginlägget lite så de ser din kommentar.

   Att göra gemensam sak är kanske något att diskutera efter denna hektiska vecka. Att starta ett upprop med en rad organisationer som känner att de inte har råd längre. Jag återkommer om detta.

   Vänliga hälsningar Jonas Göthner, styrelseledamot Fi

 2. Nisse LIndblom juli 30, 2011 den 8:34 f m #

  Samma problem som vänster rörelsen att man börjar kriga med varandra istället för att bråka med motståndarna. Är F! ett nytt kommunsitparti. HBTQ rörelsen har väl andra fiender en dom som finns inne rörelsen. Nu skällde jag ju F! och om dom ens kommer att bry sig om sig mig så kommer tycka att jag inte förstår.

  men alla som läser F! s påhopp och inte gillar Pridefestivalen eller HBT personer kommer att le och tycka att låt dom bråka inom gruppen istllet. Så slipper vi dras med HBT personer rättigheter i samhället..

  • fiiii juli 30, 2011 den 11:35 f m #

   På vilket sätt tycker du att det är splittrande att vi försöker bredda hbtq-rörelsen så att de som inte har råd att delta på nordens största hbtq-arrangemang får möjlighet att delta? Är det fel att ha diskussioner om hur pride kan förbättras? Är du lika kritisk mot Socialdemokraterna som går ut i media och kritiserar pride? Eller är du (som är socialdemokrat) bara arg på Fi?
   Det är för övrigt inte vårt fel om vår kritik splittra hbtq-rörelsen. Jag kan bara beklaga att det finns folk inom pride som tycker det är okej att fattiga hbtq-rörelser inte har möjlighet att delta med tält medan rika organisationer kan få hur mycket som helst. Det är knappast en särskilt frigörande inställning.
   Att säga att någon splittrar är ett klassiskt sätt att osynliggöra att det finns olika erfarenheter och intressen inom rörelsen. Jag tror inte det är bra för hbtq-rörelsen.

 3. Nisse LIndblom juli 30, 2011 den 1:50 e m #

  Riktigt, jag är socialdemokrat.
  jag ramalde på intersektionalitet bloggen i mosre eftersom jag har wordpress som en av mina startsidor.
  Annars kan jag inte säga att jag följer er.
  Men jag belv främst lessen när jag såg konfliketen.
  och jag tänte på vänsterns alla interna bråk.
  när det viktiga borde varit att ta fighten med alla liberaler och höger krafter.
  och jag tyckte det var synd om även HBTQ rörslen inte skulle få ut sitt budskap för att man bråkar inåt

  • fiiii juli 31, 2011 den 9:44 e m #

   Du behöver inte vara orolig om att den borgliga konservativa regeringen kommer undan. Igår gick denna artikel i tryck som handlar just om regeringens tvångssteriliseringar: http://www.fria.nu/artikel/89114#ixzz1TbkWL0F9
   Utan stark intern kritik i hbtq-rörelsen från transpersoner skulle denna fråga idag aldrig vara på dagordningen. Det är den interna diskussionen som utvecklar rörelsen så att den i framtiden kan bli än vassare och viktigare för människor.

 4. svalin augusti 7, 2011 den 9:38 f m #

  Det är bara pinsamt att S, liksom stora delar av vänstern är så förbannat reaktionära. Man får knappt ifrågasätta något och gör man det blir man beskylld för att splittra rörelsen. Det visar bara på vilken ojämlikhet som finns inom vänstern och att en hel del faktiskt inte vill göra något åt det. Dessutom behöver ju inte det ena utesluta det andra. Man kan kritisera delar av vänstern samtidigt som man kritiserar högern. Det tycker jag faktiskt är självklart.

 5. Nils Ivar Tenmann februari 13, 2012 den 9:12 f m #

  ”Satan huserar i detaljerna”…

  Vem drog den slutsatsen först och vad kan hen menat, i detalj, med det? En splittrad ”bild” eller en ”splittrande” handling?

  En handlingsanalys och en ”ord&bildsplittring”…

  svalin: ”Det är bara pinsamt att S, liksom stora delar av vänstern är så förbannat reaktionära.”

  Förlåt mig, jag förstår dig som upprörd och förtvivlad, men är det ändå inte synd och skam i din reaktion, att reagera sårande ”reaktionärt” och så bort-stötande mot hela stora S och ”delar av vänstern”, vilket samtidigt inte utesluter att du vill och kan kritisera hela eller delar av ”högern”… antar jag; i syfte att förena olika delar från höger till vänster i en gemensam position, bortom positioneringen H&V, i en konstrutiv strävan till något mer önskvärt… att vilja hela genom att dela eller dela genom att hela, att identifiera skillnader för att finna identiteter…

  … en god vilja, kom väl här inte till ett så särdeles gott progressivt uttryck – kanske?

  Många ”positonsskapare” och partibygare har gjort erfarenheten, att ”djävulen bor i detaljerna”, när Verksamhetsberättelsen ska rättfärdiga programmets ”helhet” och programmeringen ska beskrivas delaktigt och rättfärdigt genom intressen och viljor…

  …”satan”, ”fa’n”, ”djävulen” eller ”makten”… ”Kärt barn får många namn” eller kärt namn får många beteckningar…

  ”Detaljer” förutsätter ”helhet”… satan, fa’n och djävulen ”bor” i alla detaler. Är då detaljerna, ”bostäderna”, byggnaderna eller bara ”skalet” för själva verk-sam-heten; ”kroppen” som sam-verkar med ”själen”… i enlighet med överättningens logik blir i så fall ”själen” snarlik fa´n själv… som i spegelbilden ser sin ”kropp” le i mjugg och tänker, att ”kropp” och ”själ” är Ett och Samma… delade effekter av den delandes analyshandling genom metaforer, metonymier, synekdoker och anakronismer… ”Var sak har sin kairos.”

  Att säga, ”satan huserar i detaljerna”… antyder, på tal om hens like ”djävulens” boende i detaljerna, att ”helheten” kan översättas med beteckningen ”Gud”… och eftersom det är logiskt självklart, att ”helheten” är större än ”detaljerna”, kan meningen med Gud komma fattas just så, att ”Gud är större”… större än den största ”helhet” som tänkas kan… och i den mån Gud existerar i tanken som större än ”Allt”, inkluderande ”Intet”, är ju en sådan tanke, i akt och mening, en skapelses själva verk-samma Handling, nämligen; verksamheten att ”tänka” dia logos…

  Handling är det omedvetet medvetna.

  Gud kan existera i en ”tänkandes” tanke, som större än den största ”helhet” som tänkas kan. Det är uppenbart för var och en, att så sker och kommer till uttryck genom ord till makt i och med handlingars utövning. Endast Gud har makt i sin position givet och äger makt som egen dom. Människor Är bara till, lika inför Gud, lika goda, lika rättfärdiga, lika maktlösa i allmänhet – men inför varandra olika; personligheter med liknande förmåga och olika förmögenhet till att utöva [Guds] makt, som sin viljas egen dom, i ond eller god tro som allmän common sence.

  I vilket eller vems intresse kostar Pride, för sin kropp&själs skull, för mycket kropp eller för mycket själ… eller är det något ovidkommande intresse som verkar talande här?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: