Varför finns Fi?

14 Aug

Ofta kommer miljöpartister, vänsterpartister och ibland andra partiföreträdare fram till oss och förklarar bestämt att Fi behövs inte. Allt Fi vill vill även de andra partierna. De menar att Fi är ett misstag, att feminismen redan finns i andra partier. Att vi i Fi måste ha missat det och startat ett eget parti helt i onödan. Precis på samma sätt som Miljöpartiet för 20 år sedan skapades helt i onödan då alla partier redan var tipp-topp i miljöfrågor. Historien har nu visat annorlunda, och kommer om 3 år även ge oss i Fi rätt. Gudrun Schyman skriver elegant varför.

Annonser

5 svar to “Varför finns Fi?”

 1. svalin september 19, 2011 den 4:35 e m #

  Om nu de andra partierna är feministiska varför lade ingen av dem fram något feministiskt förslag i valet 2010? Om de är feminister varför pratar de då i princip bara om feminism/jämställdhet den 8.e mars varje år? Svar: de är inga feministiska partier för för att vara feminist måste man också handla.

 2. Märta september 21, 2011 den 5:42 e m #

  Sant, ögnade igenom vänsterpartiets riksdagsmotioner hittills under året. http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=422&parti=V&rm=2010/11

  Där finns motioner, typ ”en feministisk utrikespolitik”, om HBT-personers villkor i vården, funktionsnedsatta kvinnors villkor, rätten till assisterad befruktning, rättvis vård för transsexuella, stärkt sex- o samlevnadsundervisning, jämställd föräldraförsäkring, våldsutsatta kvinnors villkor, mäns våld mot kvinnor som samhällsproblem, staärkta rättigheter för hbt-personer, jämställdhetspolitikens finansiering och innehåll, integration och jämställdhet etc.

  Men ingenting om att det faktiskt bara är F! som driver dessa frågor på allvar. Osynliggörande som härskarteknik!

  • fiiii september 21, 2011 den 10:25 e m #

   Hej Märta!
   Det finns mycket att titta på, tydligt är att vänsterpartiet motionerar om många frågor som de andra partierna helt ignorerar. Det är ju possitivt. Tydligt är också att vänsterpartiet konstant under valrörelsen vägrade lyfta feminismen. Kanske slänger man in en och annan motion, men när klass hela tiden går före feminism när man väl sitter i tv-studion och ska berätta vad V står för så är det inte mycket tröst. Hur ska man kunna nå jämstäldhet om man vägrar prata om den? Den vanligaste komentaren om jämställdhet som jag hörde från vänsterpartiet under valrörelsen var inte vad man själva ville driva – det var istället att misskreditera Fi och säga att Vänstern var bra nog så en röst på Fi var en bortkastad röst. Att lägga så mycket arbete på att motarbeta feminister som väljer att organisera sig utanför vänsterpartiets gubbliga (ja, vänsterpartiet har endast 36 procent kvinnor i kommunstyrelserna) men att inte prata om feminism under valrörelsen är skamligt för ett parti som kallar sig feministiska.
   Det är med bakgrund till denna smutskampanj som nästan enbart vänsterpartister (och ett par sossar) bedrivit som du ska läsa Schymans artikel. När vi alltid fått höra att V är bra nog för feminismen så måste vi få svara, och svaret är att om V var bra nog så skulle vi vara medlemmar där. Vi önskar med hela våra hjärtan att V drev feminismen så som vi gör, men vi orkar inte hållas tillbaka utan startade ett feministiskt parti från grunden.

   • Märta september 22, 2011 den 1:37 e m #

    Sant! Och just därför är det ju så fult att (v) inte nämner överhuvudtaget att det är feministiskt initiativ som driver dessa frågor?! (om jag inte missat det, har bara ögnat igenom en sju-åtta motioner, men det borde ju stå där)

    Dässutom tror jag att de kan ha kopierat mycket från feministiskt, om inte hela förslag, så nästan, eftersom mycket är snarlikt, om man jämför med http://www.feministisktinitiativ.se/downloads/grasrot/for-en-feministisk-politik.pdf

   • fiiii september 22, 2011 den 11:15 e m #

    Hej igen Märta. Förlåt för mitt förra svar. Jag missuppfattade dig. Tack för det fina du skriver. Jag trodde du raljerade över Fi och avslutade med att Fi osynliggjorde V (när det i själva verket var tvärtom). Jag måste haft en dålig dag som trodde så, ber om ursäkt för det.
    Jo, visst skulle det kunna vara rent kopierat. Familjepolitiken är en sån fråga som var helt död innan Fi startades, nu snackar alla om Stjärnfamiljer och sånt. Det är kul att vi påverkar även om det inte uppmärksammas så mycket.
    Varma hälsningar jonas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: