Juholt ville ha temporära medborgarskap

12 Okt

Håkan Juholts stab gav internt Morgan Johansson grönt ljus att ställa sig bakom Ilmar Reepalus förslag om temporärt medborgarskap för nyanlända. När förslaget sedan mötte kritik tog Juholt offentligt avstånd. Det skriver Dagens Arena efter en intervju med riksdagsledamoten Maryam Yazdanfar (S).

Förslaget hade tidigare kritiserats av Maryam Yazdanfar, Mona Sahlin, Ardalan Shekarabi och Jytte Guteland som menade att ”Det är ett synsätt som grundar sig i att man tror att brottslighet är avhängig din etnicitet. Det är ett brott mot hela den socialdemokratiska förklaringsmodellen som utgår från att brottslighet har sociala orsaker. Att tilldela människor egenskaper utifrån deras etniska ursprung har sin grund i rasistiska ideologier.”

Även Kriminologen Jerzy Sarnecki riktar skarp kritik mot förslaget och menar att ”Det är ungefär som att resonera att om vi inför dödsstraff så kommer folk att avhålla sig från våldsbrott. Det finns en väldigt omfattande bevisning för att det inte fungerar på det sättet. Så att rent kriminologiskt håller det alltså inte, så därför tror jag att det snarare handlar om populism.”

Denna hårda kritik skrevs innan det framkommit att även Juholt stod bakom beslutet. Det fanns många som var snabba att dra undan mattan för Mona Sahlin vid tobleroneaffären, men det är många (hittills) som har varit snabba på att uttala fullt förtroende för Håkan Juholt. Sällan har väl utsagan om att kvinnor måste vara dubbelt så bra och bara får göra hälften så många fel, varit så tydlig som här skriver Gudrun Schyman. Nu visste inte kritikerna att Juholt stod bakom förslaget, det återstå att se om detta grova övertramp får honom att avgå eller om han får sitta kvar likt Tobias Billström och Andres Borg.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: