Tal mot Tvångssteriliseringarna av Transsexuella

23 Jan

Vänner,

Denna vecka demonstrerar vi i Malmö, Göteborg, Norrköping, Stockholm, Umeå och nu också i Uppsala. Vi demonstrerar runt om i Sverige mot den könskonservativa ideologi som dominerar den svenska riksdagen idag.

Det kanske grövsta och våldsammaste konsekvensen av denna könskonservativa politik är tvångssteriliseringarna av transsexuella. Tvångssteriliseringarna har genom historien fått ett namn. Att lägga människor under kniven, att kontrollera vem som får skaffa barn, att förvägra vissa grupper rätten att definiera sig själva och att bestämma över sin egna kropp – allt detta går under namnet Fascism.

Vi ska inte hyckla eller sopa våldet under mattan, tvångssteriliseringarna är en rasbiologisk kvarleva som inte hör hemma i en demokrati. Det är denna politik som nu försvaras i vår riksdag.

Men tvångssteriliseringarna sker inte i ett politiskt vakum. De är en del av ett mycket större politiskt projekt där makt och resurser fördelas utifrån hur du utrycker och definierar ditt kön.

Att få bort tvångssteriliseringarna är endast ett första steg i en större könspolitiskt samhällsomvandling. En omvandling där vi skapar en värld där alla kan leva fria från våld och bestämma över sina egna kroppar. En värld där ditt kön inte påverkar din möjlighet att få jobb, gå i skolan eller få kvalificerad sjukvård.

Tvångssteriliseringarna ska bort, men vi nöjer oss inte där. Om kristdemokraterna förlorar denna strid men vi har kvar en riksdag som domineras av samma könskonservativa ideologiska utgångspunkt så är det vi som är förlorarna.

Vi får inte nöja oss med att få igenom en reform. Låt detta vara startskottet för en tid där mänskliga rättigheter och en värld fri från diskriminering alltid är utgångspunkten i alla politiska samtal, från sjukvård och arbetspolitik till skola och migrationsfrågor.

För 5 år sedan skulle denna demonstration inte kunnat äga rum. Transrörelsen har växt, den är mångdubblad och tusenfalt starkare. Idag slutar vi vänta, idag tar vi saken i våra egna händer. Aldrig mer kommer vi låta transfobin gå obemärkt förbi.

Tvångssteriliseringarna är bara början, nu tar vi över, Nu skapar vi en värld där alla kan leva fria från våld och förtryck

// tal av Jonas Göthner på demonstration mot Tvångssteriliseringarna söndagen den 22 januari 2012 inför 200 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: